fredag 28 december 2012

Tid för mästerligt rus

När den värsta julstressen har lagt sig och helglugnet börjar att infinna sig mellan julsnapsar, presentutdelning, Kalle Anka och hans vänner, tomtegröt, disk, chokladpraliner och andra måsten kan man ta chansen att lägga sig i soffan och läsa en gammal klassiker, som man av någon anledning inte läst.
Jag tog tag i Malcolm Lowrys "Under vulkanen", som har nyligen kommit i nyutgåva med förord av Klas Östergren.
Boken är ett stort och komplext romanbygge, med starka underströmmar av myt, fabel, teologi och politisk allegori. Lowry, som själv söp ihjäl sig, skrev romanen under 10 år och den utgavs 1947. Den har blivit en modern klassiker och anses som den främsta alkoholistskildringen någonsin. Handlingen utspelas under De dödas dag den 1 november 1938 i den mexikanska kurorten Quauhnahuac. Huvudpersonen är den svårt nedsupna brittiska ex-konsul Geoffrey Firmin, som enligt honom själv kan kontrollera sitt drickande, men att det är sällan han vill det. Romanen skildrar hans tilltagande berusning under denna karnevaldag tillsammans med halvbrodern Hugh och ex-hustrun Yvonne. I alkoholdimman grubblar han över sina val: kärleken eller spriten, frälsning eller undergång. Romanen är kanske inte den enklaste att läsa. Den kräver lite tid och en smula uppmärksamhet, det är inget man kan hasta igenom, men tiden kanske man har just under julhelgen. Den beskriver alkoholismens helvete med en sådan insikt och medkänsla, tillsammans med en tragisk livserfarenhet.
God helgläsning.

torsdag 27 december 2012

Emoji, Brony & Memil

Två tecken på att ännu ett år håller på att ta slut: minderåriga avfyrar smällare utanför ditt fönster och Språkrådet kommer ut med sin nyordslista. Det senare något roligare än det andra!

Språkrådets nyordslista innehåller ord som tillkommit eller etaberat sig i det svenska språket under året. En jury väljer ut ord som säger något om samtiden och språkliga trender. Det kan vara nya tekniska ting, sjukdomar eller debatter.

Varje år brukar det vara roligt att kolla om det är något ord man själv känner igen och det blir extra kul om man har använt det själv. I år blev jag extra glad över dessa två ord: 

Bronys: vuxen man som älskar leksakshästarna My little pony och tv-serien Friendship is magic, som handlar om dessa. Första belägg: 2012.
Brony är en sammansättning av "brother" och "pony". En brony är en del av den äldre fanskaran som gillar "Friendship is magic".

Hanna Fahl skrev i juli en intressant artikel om pastellponnysarnas uppsving. Läs!

Emojis: [från japanskan via engelskan; sammansättning av (e) ’bild’ och 文字 (moji) ’tecken, bokstav’] Ökad användning av animerade symboler för att uttrycka känslor i elektronisk text.


Andra nyord var kramtjuv, köttrymden, läshund, memil, ogooglebar, queerpolska m.fl. Läs hela listan här.

måndag 24 december 2012

Filmhistoriens bästa

När seklet var ungt läste jag filmvetenskap vid universitetet och en av lektorerna fick något blankt i ögonen när hen pratade om det kommande septembernumret av tidskriften Sight & Sound. Var tionde år sedan 1952 genomför tidskriften en omröstning bland en mängd kritiker och regissörer för att utse tidernas bästa filmer och då, hösten 2002, var det äntligen dags. Som vanligt hamnade Citizen Kane på första plats. Nu har det gått tio år och ännu en lista har producerats, med får man väl säga, bara smärre korrigeringar i placeringsordningen. Nyfikenheten som jag hade inför 2002 års lista har nu mer övergått i tankar om kanoniseringsprocesser men en lista är ju alltid roligt och nu till jul får vi kanske lite tid över att pricka av de filmer som vi ännu inte sett. Och då talar vi ju inte om vilka filmer som helst utan om historiens bästa filmer. Eller? Flera av dem finns dessutom på bibliotekets klassikerhylla!


  1. Vertigo (Hitchcock, 1958)
  2. Citizen Kane (Welles, 1941)
  3. Tokyo monogatari (Ozu, 1953)
  4. La règle du jeu (Renoir, 1939)
  5. Sunrise: a song of two humans (Murnau, 1927)
  6. 2001: a space odyssey (Kubrick, 1968)
  7. The searchers (Ford, 1956)
  8. Čelovek s kino-apparatom (Vertov, 1929)
  9. La passion de Jeanne d'Arc (Dreyer, 1927)
  10. 8 ½ (Fellini, 1963)
God jul!

torsdag 20 december 2012

La Nizzo


Från Grönköings Veckoblads Årsbok 1987 saxar vi denna klassiker:

 La Nizzo
 (Tomten)
 par Viktorio Rydmonto
 in Transpiranto par Ludoviko Hagwaldo

                                Fimbulnoctürn hat strong klimat, 
                                asterix funkas et brassas.
                                Tutti slafas in isolat
                                tief in las missinassas.
                                Luna traskas la rutt sordin´,
                                snoj lajt´ blanko sür la pin´,
                                dito sür baldakino, 
                                Nizz´ ist nur piggelino.

                               (Midvinternattens köld är hård, 
                                stjärnorna gnistra och glimma. 
                                Alla sova i enslig gård
                                djupt under midnattstimma. 
                                Månen vandrar sin tysta ban, 
                                snön lyser vit på fur och gran,
                                snön lyser vit på taken. 
                                Endast tomten är vaken. )

God Jul!

tisdag 18 december 2012

Jul i vårt hus

Julhelgen närmar sig med stormsteg och klappjakten blir allt intensivare. Det finns de som gillar det där med att trängas i affärerna och fixa sina julklappsinköp i sista minuten har jag hört. Jag hör inte till dessa utan försöker ha mina inköp klara i halva december för att sedan kunna njuta av att i lugn och ro fixa med mat och pyntande hemma de där sista dagarna innan jul. Om man inte, som i år, på omvägar får veta att det man köpt till äldsta brorsdottern redan är inhandlat och levererat av någon tomte som är ovanligt tidigt ute. Då är det bara att ge sig ut igen och byta, men nu är ju inte åttaåringar de som det är svårast att hitta på julklappar till, så det ska nog ordna sig.


På Stadsbiblioteket vill vi önska våra besökare god jul med möjlighet att låna en julklappsbok. Böcker finns inslagna i paket och lånas som vanligt i automaten (fungerar att låna utan att öppna paketet med den fiffiga RFID-tekniken) och sen kan man öppna sitt paket i lugn och ro hemma i läsfåtöljen och förhoppningsvis ha en givande lässtund framför sig.

Visst kan det bli som att köpa grisen i säcken, men det kan bli precis tvärt om också! Boken vill vi naturligtvis ha tillbaka (läst eller oläst) efter fyra veckor.

Med förhoppningar om en skön och lugn jul med många tillfällen att njuta av en god bok.

måndag 17 december 2012

Årets bästa

Fortfarande är det ett par veckor kvar på 2012, men vi kan nog förvänta oss att det redan nu börjar poppa upp olika typer av "året-listor" och andra sammanfattningar av året. Förra söndagen satsade Sydsvenskan på att låta sina skribenter lista årets bästa böcker, skivor och filmer - tanken är väl att det är bättre att göra detta i god tid innan jul så att man hinner köpa de "rätta" grejerna i julklapp. Jag tycker absolut att det finns ett visst nöje med dessa listor - även om det egentligen bara rör sig om andra människors eget tyckande. För egen del har jag bra koll på böckerna som listas, men sämre på filmerna och ännu sämre på skivorna - så här får jag åtminstone en chans att uppdatera mig innan vi börjar på ny kula 2013! 

lördag 15 december 2012

Min Flod rinner till dig




Min Flod rinner till dig -
Blåa hav! Tar du
emot mig?
Min Flod väntar på svar -
Åh Hav -
var barmhärtigt!
Jag ska hämta dig Bäckar
Från brokiga krökar -
- Hav -
      Ta Mig!

Emily Dickinson (översatt av Ann Jäderlund)


Dagens dikt från årets lyriksamling: Emily DickinsonGång på gång är skogarna rosa (översättning Ann Jäderlund, 2012)



Podd-tips! Lyssna när översättaren själv läser i Lundström Bokradio

torsdag 13 december 2012

Vitklädd med ljus i hår

Innan den nuvarande gregorianska kalendern infördes under 1700-talet inföll luciadagen samtidigt som vintersolståndet på norra halvklotet. Enligt folktron var den 13 december en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka lite extra.

Lucia är ett sicilianskt namn som betyder den ljusa och kommer av latinets lux, lucis, som betyder ljus. Det moderna Luciafirandet inleddes när Stockholms Dagblad 1927 anordnade det första offentliga Luciatåget. Den nya seden spreds mycket snabbt över landet och idag firas lucia på dagis, skolor och arbetsplatser.

Seden att Lucia serverar kaffe och lussekatter började redan på 1880-talet, men lussekatter har funnits långt tidigare. För att hålla den ljusskygge djävulen borta färgades lussebullarna med den gula saffranskryddan. I äldre tid hade man inte råd att baka med saffran utan kokade upp vatten med socker och saffran, som penslades över de nybakade bullarna. Numera bakas lussekatterna ut till en mängd olika former. Den vanligaste är den så kallade julgalten eller enkel kuse som är formad som ett 'S' och garneras med russin.

Har du tröttnat på att baka de traditionella lussekatterna kan jag tipsa om Mia Öhrns recept som du hittar här. Det är hämtat ur boken "Julens godsaker" som också innehåller recept på matbröd, efterrätter och godis för julen.

onsdag 12 december 2012

Plånbokskärlek

En liten påminnelse så här 12-12-12: gå inte under i julruschen och förköp dig bland alla köp-nu-betala-senare-julklappserbjudanden. Tänk på att du ska kunna leva i januari också...
Behöver du hjälp? Vänd dig till Medborgarkontoret.

Åsa Avdic: Rätt åt dig
Nina Björk: Lycklig i alla sina dagar
Katrine Kielos: Det enda könet
Ann-Christin Gramming: Köp inte den här boken
Mikael Johansson: Konsumentguiden
Stefan de Vylder: Världens springnota
Konsumentombudsmannen - en översyn 

Till sist, ett litet potpurri med pengalåtar:
Money makes the world go round (ur Cabaret)
Ka-ching (Shania Twain)
All in my grill (Missy Elliott ft Nicole Wray & MC Solaar)
Bills bills bills (Destinys Child)
Paper Planes (MIA)
Gold Digger (Kanye West ft Jamie Foxx)

 Brinn pengar brinn - jag lovar du betyder någonting...
 Kent 2002



tisdag 11 december 2012

El Perro del Mar

Den här ska ni låna! Sarah Assbring, med artistnamnet El Perro del Mar, ger ut ett nytt, starkt album ”Pale fire”. Titellåten fyller en med välbehag och den känslan sitter i genom hela albumet. Verkligen bra varva ner-musik i julstressen. De starkaste korten i leken tycker jag spår två ”Hold off the dawn” samt ”To the beat of a dying world” är, men med det sagt så är detta en skiva som egentligen inte har några tråkiga eller ointressanta inslag överhuvudtaget. Magisk, mystisk, melankolisk, flytande musik med repetitiva ljudmönster – kan det bli bättre?

Hon har haft ett uppehåll i musikskapandet på nästan tre år, förutom låten ”What do you expect?” som hon släppte förra året i samband med kravallerna i London. I låten samplar hon rösten av en man som blir intervjuad om händelserna och som säger att denna del av samhället har försummats av regeringen så: ”what do you expect?”.

El Perro del Mar är något av en doldis bland våra svenska musikstjärnor. Men kanske blir den nya skivan hennes biljett till Svenssonlyssnarna? Hennes musik befinner sig nånstans på skalan mellan de musikaliska medsystrarna Lykke Li och Fever Ray. Lyssna på den nya singeln ”Walk on by” från skivan och bedöm själva:

torsdag 6 december 2012

Saknaden efter Willy Kyrklund (1921 - 2009)

När Willy Kyrklund gick bort för några år sedan efterlämnade han ett stort tomrum. En djup saknad av det oerhört välformulerade, ibland gåtfulla, lekfulla och sparsmakade. Av allvar, humor och ett renslipat språk. Här avslutningen på hans allra sista bok, Om godheten (1988):

När gryningen utträder ur sitt gryningskap. 
När främlingen utträder ur sitt främlingskap.
När brödrosten utträder ur sitt brödrostskap. 
När stenen utträder ur sin stenighet. 
När sparven utträder ur sin sparvighet. 
När Kyrklund utträder ur sin kyrklundhet. 
Denna längtan. 
När natten utträder ur sin nattlighet. 
När intet utträder ur sin intighet. 
Denna ängslan.

onsdag 5 december 2012

Litterär julkalender



 Det är 80 år sedan adventskalendern kom till Sverige. De började alltså komma till Sverige 1932. Sedan 1957 sänds julkalendern i radio och sedan 1960 i TV.

Samfundet De Nio har en litterär kalender. Årets kalender handlar om John Landquist och Arne Johnsson.
Fler litterära julkalendrar hittar du här, eller här, eller här.
En litterär namnsdagskalender hittar du här.

Vill du läsa mer kan du läsa Anders Neümullers Snart är det jul igen - hundra jular med adventskalendrar eller Solveig Stenudds Teskedsgumman, Pettson och alla de andra: julkalendern i radio och TV genom tiderna.


tisdag 4 december 2012

Grémillion: Den förtrogne

Bibliotekets personal har nyligen avslutat sina presentationer av "Höstens nya böcker" runt om på biblioteken i kommunen. Många bra tips blev det och ett av dem var Hèléne Grémillions Den förtrogne som utspelar sig i Paris 1975. 
Camille har nyligen mist sin mor och sorterar varje dag kondoleansbreven som kommer i olika högar, men orkar inte öppna dem. En dag är där ett brev som är annorlunda och det öppnar hon. Brevet är handskrivet, men saknar avsändare. Av brevets innehåll  förstår man att brevskrivaren är en man som heter Louis och som berättar om sin barndom och ungdom i en liten by på den franska landsbygden på 1920-30-talet. Det fortsätter att komma brev, ungefär ett i veckan, och det som berättas i breven är en historia om omöjlig kärlek, hur långt längtan efter ett barn kan driva en människa och hur detta drabbar fyra människor. Camille funderar på varför hon får breven och vad hemligheten som så sakta avslöjas har med henne att göra. När boken är slut är hemligheten avslöjad både för Camille och för läsaren.
Om du missade boktipsen "live" kan du inom kort läsa om fler av böckerna som presenterades på bibliotekets hemsida under rubriken "Biblioteket tipsar".

måndag 3 december 2012

När Gud var en kanin

När du börjar läsa den här barndomsskildringen ska du börja med att lägga ifrån dig eventuella förställningar om olycklig barndom i trasig familj, och istället göra plats i ditt medvetande för kärlek och livsglädje. Jag tror nämligen att man njuter mer av den här boken då.

För den här boken är njutbar. Det är en underfundig och varm familjeberättelse där den röda tråden i berättelsen är det starka syskonbandet mellan Elly och Joe, ett band som under barndomen vävs samman av kärlek och hemligheter. De växer upp i England på 1970-talet i en - förvisso lite egen – men fullt funktionell familj där man faktiskt tycker om att tillbringa tid tillsammans. Då det i litteraturens värld tycks vara fullt av trasiga familjer känns detta som ett lite ovanligt grepp, och detta faktum i sig gör boken läsvärd. Trasigheten finns däremot utanför Ellys familj. Elly har en bästa vän, Jenny Penny. Att något inte står rätt till i hennes familj uppfattar Elly dunkelt på barns vis, men detta trängs för det mesta bort genom de båda flickornas lust till livet och leken och önskan att vara tillsammans.

Därför är det katastrofalt för Jenny Penny när Ellys föräldrar köper ett gammalt pensionat i Cornwall och bestämmer att familjen ska flytta dit.  Elly finner sig dock snabbt tillrätta, och hennes berättelse om den älskade brodern Joe och familjen, pensionatet med dess bohemiska gäster och Cornwalls magiska natur genomsyras av en självklar livsglädje som man senare känner igen hos Elly som vuxen. Men där tar boken en annan vändning och ett mörkare stråk blir synligt i berättelsen. Plötsligt dyker Jenny Penny upp igen, med större problem än förr. Och nu kan de båda vännerna inte hantera problemen genom att leka bort dem. Relationen mellan Elly och Joe är fortfarande speciell, trots att han flyttat till USA där han arbetar - han har sin arbetsplats i ett av World Trade Center- tornen i New York. Men så infaller 11 september 2001 när de båda tornen jämnas med marken i en terroristattack…

Detta är en härlig roman som rör sig i barndomens hemlighetsfulla landskap vars magiska skimmer dröjer sig kvar även i den vuxna Ellys medvetande. Mellan raderna förmedlas ett stråk av melankoli som blir en fin kontrast till Ellys oskuldsfulla barndomsröst. Det här är en bok som landar hos mig som ett varmt och ljust minne.