tisdag 4 december 2012

Grémillion: Den förtrogne

Bibliotekets personal har nyligen avslutat sina presentationer av "Höstens nya böcker" runt om på biblioteken i kommunen. Många bra tips blev det och ett av dem var Hèléne Grémillions Den förtrogne som utspelar sig i Paris 1975. 
Camille har nyligen mist sin mor och sorterar varje dag kondoleansbreven som kommer i olika högar, men orkar inte öppna dem. En dag är där ett brev som är annorlunda och det öppnar hon. Brevet är handskrivet, men saknar avsändare. Av brevets innehåll  förstår man att brevskrivaren är en man som heter Louis och som berättar om sin barndom och ungdom i en liten by på den franska landsbygden på 1920-30-talet. Det fortsätter att komma brev, ungefär ett i veckan, och det som berättas i breven är en historia om omöjlig kärlek, hur långt längtan efter ett barn kan driva en människa och hur detta drabbar fyra människor. Camille funderar på varför hon får breven och vad hemligheten som så sakta avslöjas har med henne att göra. När boken är slut är hemligheten avslöjad både för Camille och för läsaren.
Om du missade boktipsen "live" kan du inom kort läsa om fler av böckerna som presenterades på bibliotekets hemsida under rubriken "Biblioteket tipsar".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar