måndag 12 december 2011

Junekvintetten

Satt ni också och genomled Nobelfestiviteterna på TV i lördags kväll? Några timmar av våra liv som vi aldrig får tillbaka. Att titta på när andra äter är ju så lagom kul. Själv var jag mer eller mindre kommenderad att titta, eftersom min svåger Jacob leder Jönköpings Stråkkvintett som stod för det musikaliska inslaget. Två timmar fick jag sitta där innan jag fick en skymt av honom och de andra i bandet. Det var när de äntligen fick släppa Almqvist-romantiken och stampade loss i en häftig polska. Det var ju rätt näpet när bildproducenten trodde att det var violaspelaren Igor som stod för fiolerna, men till slut stod huvudpersonerna där i bild för en kort stund. Och jädrar vad det svängde om det hela!

För det är när Jacob lämnar över förstafiolen till andreviolinisten Mart, uppvuxen i Dalarna, som de blir Junekvintetten istället, och ger sig på svensk folkmusik på ett lite annorlunda vis. ”Folkmusik i frack” kallar de sitt tilltag, och de brukar samla några av Sveriges bästa musiker för att hjälpa till. Tre CD har det blivit, allihop rätt fantastiska. Vi har bara en av dem här på bibblan, donerad av Jacob själv, men vi får kanske anledning att skaffa de andra snart. Nobelfesten är ju inte kattskit. Jag är lite imponerad.


Om ni tycker er känna igen de här nu något åldrade männen så kanske ni såg TV-serien (för säkert tjugo år sen) när de var en kvartett och lärde barn om musik och musikinstrument. Eller kanske dokumentären från den turné de gjorde tillsammans med Fresk-kvartetten. Den var en höjdare.Vi väntar förstås ivrigt på att få se alltihop igen på DVD.


De finns på YouTube också: http://www.youtube.com/watch?v=PI8l_4IPOMA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar