fredag 4 april 2014

Kristianstadförfattarna!

Kristianstad i litteraturen eller författare från Kristianstad. Spontant kanske det är svårt att hitta dessa skildringar och författarskap. Kanske får man leta lite extra - men det kan det vara värt. Bland de mer kända är Birgitta Trotzig som bodde i Kristianstad och även vävde in staden i till exempel sin bok Dykungens dotter - även om det inte var de vackraste stadsbeskrivningarna. 

Kristina Ohlsson tillhör de samtida författarna och kanske den mest framgångsrika? Med sina omåttligt populära deckare och just nu även aktuell med spännande barnböcker som utspelar sig i Åhus- Glasbarnen & Silverpojken. Författaren kommer till firandet av stadens 400 år då hon uppträder på Stadsbiblioteket under Kulturnatten fredag 23 maj. 

Poeten Jenny Wrangborg är uppvuxen i Kristianstad men bor och verkar numera i Stockholm. Hon arbetar som kallskänka och skrev om detta i sin första diktsamling Kallskänken. I vintras kom hennes andra diktsamling Vad ska vi göra med varandra. I den fokuserar hon inte längre på arbetslivet utan istället får vi en samtidsbild av rotlösheten i storstan, andrahandsuthyrningar, kärlek och politik.


Författaren Katarina Sandberg skrev när hon gick på gymnasiet i Kristianstad ett utkast till en roman som projektarbete. Två år senare blev romanen publicerad med namnet Vi är inte sådana som i slutet får varandra. Romanen handlar om glappet mellan tonår och vuxenvärld, om att flytta från en småstad till en storstad. 

Anna Vogel driver tillsammans med sin syster Karin Ström förlaget Aglaktuq. Hon är uppvuxen i Kristianstad (dotter till den prisbelönta författaren Eva Ström) men bor och verkar i Stockholm. Hennes nya bok Blodapelsin är en uppväxtskildring från Kristianstad. Den handlar om Emma som går i nian och som träffar spännande Nina, en inte alltför lätt vänskap. Boken utspelar sig på 80-talet, innan facebook och mobiltelefoner, innan tågen gick vidare från Malmö och man tog båten över sundet. 

Jag skulle kunna fortsätta, jag har ju inte nämnt Lena Sundström eller Gustaf Hellström. Och det finns säkert fler författarskap, nya och äldre, som är värda att nämnas i sammanhanget - skriv gärna dem i kommentarsfältet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar