fredag 18 januari 2013

Läsplatta eller Surfplatta?

Till biblioteket kommer många med sin läsplatta och behöver hjälp med att komma igång med att låna e-böcker. Ja, många säger läsplatta eftersom de använder den till att läsa e-böcker med. Inget konstigt egentligen. Men ibland är det inte en läsplatta vi menar utan en surfplatta.

I måndags läste jag rubriken: Läsplattan har stulit mitt liv i en av de stora dagstidningarna. "Anna 16 år" hade skrivet in till tidningen om sitt problem, då hon behövde hjälp med att bli av med sitt beroende av sin läsplatta. Jag tänkte att det var ett kul beroende då, att hon läste så mycket (sånt gillar vi på bibblan såklart) men när man läser hennes fråga handlar det mer om att hon mår dåligt över att vara uppkopplad till nätet hela tiden. "Läsplattan" tar hennes uppmärksamhet hela tiden, logga in på Facebook t ex. 

Nu är det så att det som "Anna 16 år" har fått från sin gymnasieskola är en surfplatta (inte en läsplatta alltså). Det finns olika märken av surfplattor (Samsung, Azus, Ipad osv.) och de karakteriseras av att de är bra att surfa med: kolla sin mail, se på tv och film, hålla sig uppdaterad i sociala medier, spela spel i appar. Det går bra att läsa med en surfplatta, det finns utmärkta läsappar till det, men skärmen är blank och upplevs inte som helt ultimat för just det ändamålet.

Läsplattor är däremot skapta för att göra läsningen behaglig - och det är bara det den är till för: att läsa med. Skärmen är gjord för att återskapa pappersläsningen så mycket det går. Läsplattan kan rymma många av e-böcker och har lång batteritid (till skillnad från surfplattorna). Det finns flera olika märken även här (det kan vara en djungel att välja läsplatta) men de vanligaste är Sony Reader, Kindle, Kobo, Letto och iRiver. 

Vill du veta mer om läsplattor tycker jag att du ska komma till Stadsbibblan 4 februari kl.18 då Billingska Bokhandeln i Höör kommer att prata om läsplattor och e-böcker. Bra tillfälle att testa! 

p.s Om du vill ha hjälp med din läsplatta eller surfplatta kan du komma på Teknik Drop-in på Stadsbibblan första måndagen i månaden i vår kl.15-17. Första gången är 4 februari.

 

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet! Vet Ni något annat bibliotek som har liknande info som ni har? Jag bor i Landskrona, jobbar i Malmö? Så däromkring! Är sugen på en läsplatta, har en Ipad sedan innan, men dock inte laddat ner någon bok till den. Känns som det blir lite klumpigt/tungt att ha med sig i sängen!Kollade idag på elgiganten men de hade inga läsplattor, de sa att det inte gått så bra o idag fanns det billiga surfplattor som tog över! Kollade på en Acer Konia 7tum! Vad tror ni är bäst? Dock kan man surfa med denna också! Mvh Carina

    SvaraRadera
  2. Hej Carina! Jag tror att både biblioteket i Landskrona och i Malmö kan hjälpa dig :) Annars, som sagt, så rekommenderar jag Billingska Bokhandeln i Höör som är experter på läsplattor.

    Kul att du gillade inlägget :)

    SvaraRadera