torsdag 17 januari 2013

Atlas över avlägsna öarEtt bekvämt sätt att resa är att göra det i läsfåtöljen. Nu har det kommit en oumbärlig kartbok att hålla i hand: Atlas över avlägsna öar – femtio öar som jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka.

Författaren, Judith Schalansky, växte upp i det forna DDR. När hon var liten var kartboken en vägvisare ut i världen, till ställen som hon aldrig kunde besöka, den dåvarande regimen satte ju gränser men i fantasin finns det inga Berlinmurar. 

Det här är en bok som kombinerar minutiöst återgivna kartor med fantasifulla skrönor, sällsynta djur, udda stamritualer, strandsatta slavar och vilsna fyrvaktare. Och inte minst om de desorienterade upptäcksresanden som namngav avlägsna platser med talande namn: Elephant Bay, Rough Rock eller Cape Disappointment. Kort sagt, en oumbärlig reseguide till jordklotets mest avlägsna platser. 

Atlas över avlägsna öar tilldelades första pris av Stiftung Buchkunst och valdes således till ”2009 års vackraste tyska bok” och belönades 2011 med Designpreis der Bundesrepublik Deutschland (silver). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar