onsdag 2 april 2014

Böcker om böcker

Läste den nya biblioteksstatistiken och blev deprimerad. Bestämde mig för att muntra upp mig med bok-böcker. Böcker där böcker spelar en stor roll är ett intressant kapitel, och naturligtvis rolig läsning för en boknörd som undertecknad. Nedan följer några tips:

Sophie Divry:
Kod 400
Med utgångspunkt i Deweys decimalklassifikation, som används på många bibliotek i övriga världen, även i Sverige, där många folkbibliotek dock fortfarande har SAB-uppställning i sina bokhyllor, klagar här en stackars källarbibliotekarie över livet i allmänhet och sitt liv i synnerhet. Både rolig och skarpsynt. Och så handlar den om bibliotekarier, förstås.

Laurence Cosse:
Drömbokhandeln

Francesca ärver en summa pengar, och tillsammans med Ivan startar hon en bokhandel med böcker utvalda av en ytterst hemlig kommitté av litteraturkännare. I takt med att drömbokhandeln blir populärare och populärare blir också livet för ägarna svårare och svårare. När några av kommitténs medlemmar blivit utsatta för hot kontaktas polisen. Varken böckerna på omslaget eller själva denna bok skulle dock ha platsat i drömbokhandelns eget kräsna urval.


Katarina Bivald: 
Läsarna i Broken Wheel rekommenderar

Kärlek, vänskap, småstadstokigheter med en svensk twist i ett amerikanskt landskap.  Feelgoodroman full med boknörderi, ty den unga svenska huvudpersonen startar naturligtvis en bokhandel, som i alla fall undertecknad skulle kunna tänka sig att handla i.
Lucy Dillon:
Och så levde de lyckliga


Citat från boken:  “En stad utan bokhandel är en stad utan själ”. Anna, Michelle, hundar och döttrar och barnböcker har en stor del i denna roman. Hur ska bokhandeln överleva? Många nya och intressanta idéer om hur man kan få en större läsekrets och få sprätt på bokförsäljningen gör att den rekommenderas till alla som älskar att gå in i en bokhandel.John Green:
Pappersstäder


 Q har alltid älskat M på avstånd, men nu har M försvunnit efter en hämndaktion. Med hjälp av sina vänner, samt ledtrådar i form av poesi, musik, citat och anteckningar ger Q sig ut på en lång och vådlig färd innan det blir för sent och M försvinner för alltid.
Varning för ett lite segt mittenparti, men tar man sig igenom det väntar ett realistiskt (?) slut. Inte hans bästa roman, men rätt okej ändå. 

1 kommentar: