fredag 5 juli 2013

Hci

Den senaste tiden känns det som att jag har tagit mig igenom de tecknade seriernas utveckling då jag har gått igenom avdelning Hci i stadsbibliotekets magasin. Det är ju väldigt blandat på hyllan, från Fantomen till Ernie. Från äventyr till skämt. Från konst till roman. Från sexism till feminism.

Seriehyllan på bibblan är som ett komprimerat Hce/Hc och det är lite oförtjänt tycker jag. I mitt drömbibliotek har serierna mer plats. Det finns något för både den som är gammal eller ung, för den som tycker om katter eller Strindberg. Kvalitén är som med allt: varierande. Jag tror alla som läser serier har sin favoritgenre, vissa läser bara manga precis som andra bara läser deckare.

Själv tycker jag just nu om serieromaner (ibland kallas de även för grafiska romaner) och feministiska/politiska serier. Serieromanerna får gärna vara realistiska och oftast bygger de på en sann historia.



En sådan är Kiki från Montparnasse av Catel & Bocquet som Kolik förlag gav ut 2011. Boken handlar om Alice Prin som var en av de mest inflytelserika personerna i Paris konstliv under mellankrigstiden. Hon var själv hyllad konstnär, modell, nattklubbssångerska, skådespelerska och målare i Frankrike.
Men också musa till konstnärer som Pablo Picasso och Marcel Duchamps.Hon hjälpte definiera och forma den frigjorda kulturen under de tidiga 1920-talet i Paris. Serieromanen berättar lika mycket om en fri kvinnas liv, som att det också är en skildring av en epok och en hyllning till konsten.





Förra året kom novellsamlingen De anhöriga av Pelle Forshed på Kartago förlag med 8 olika berättelser som på något sätt berör det fiktiva (men ändå så troliga) S:t Bodils hemtjänst. I en av de tongivande novellerna träffar vi den stressade och hemtjänstbiträdet "Pelle"som blir anklagad för en gammal kvinnas död. Novellerna handlar om det mörka i livet som död, ensamhet, skuld och skam. Läsvärd skildring av dagens arbetsliv och vardagsliv.


Något helt annat är serieromanen Maran av Lina Neidestam (hon som annars ritar Zelda), också denna från Kolik förlag. Huvudpersonen Nora har bestämt sig för att skriva boken med stort B och hyr en fäbostuga ute i det norrländska inlandet. Stugan visar sig vara något av det ovanliga för när skymningen kommer vaknar ett urgammalt väsen till liv. Ett serieäventyr med värmländska varulvar, erotik, folklore och hejdlösa huldro. 




Är du nyfiken på nya serier rekommenderar jag de svenska serietidskrifterna Galago och Utopi. Båda ger plats åt nya talangfulla serietecknare. Och missa för allt i världen inte serietecknaren/radiohumoristen Nanna Johansson's blogg - Klockren!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar