tisdag 10 januari 2012

3 x Klas Östergren - en författarmeny på Åhus bibliotek

Nu är det snart dags för en ny författarmeny på biblioteket! Förra vårens meny med författarinnan Agneta Pleijel gav mersmak och nu erbjuder vi den som är sugen på böcker att sätta tänderna i Klas Östergrens författarskap. Han har gjort sig känd som en skarp iakttagare och skicklig skildrare av vår samtid. I sina tidiga romaner använder Klas Östergren flitigt sin uppväxtstad Stockholm men numera figurerar även Österlen där han är bosatt sen länge. Det stora genombrottet fick han 1980 med ”Gentlemen” och andra kända titlar är ”Handelsmän och partisaner” och ”Den sista cigaretten”.

För den oinvigde vill vi berätta att författarmenyn är en annorlunda litteraturcirkel där deltagarna väljer bland tre ”rätter” och får möjlighet att motionera sina hjärnceller lite extra. Vårens meny ser ut som följer:

Med Stephen Farran-Lee, redaktör på Bonniers förlag och författare till intervjuboken ”Östergren om Östergren”, som litterär konnässör erbjuder vi först en aptitretande förrätt i form av en inspirerande föreläsning om Klas Östergrens författarskap. Stephens specialkunskaper kommer att ge oss nycklar och inspiration inför huvudrätten. Förrättskvällen avslutas med att biblioteket delar ut de härliga romaner som ska avnjutas till nästa gång.

Huvudrätten skapar vi tillsammans! De i förväg lästa texterna ur Östergrens författarskap är så klart kvällens huvudingrediens men genom diskussionerna bidrar vi alla med kryddningen. Även denna gång har vi med oss Stephen Farran-Lee med vars hjälp vi kan få diskussionerna att lyfta.

Som grädde på moset, en lyxig dessert, erbjuder vi cirkeldeltagarna ett eget litterärt möte med Klas Östergren. Nu ges en chans att ställa alla de frågor som läsningen väckte. Vår litteraturguide Stephen Farran-Lee medverkar som samtalsledare. I direkt anslutning till detta möte följer en traditionell författarafton, öppen för alla. Klas Östergren berättar då själv om sina romaner och sitt skrivande.

Tanken är att den som vill vara med ska kunna komponera sin egen meny men vi hoppas att många ska känna sig riktigt sugna och välja en trerätters. Priset är oslagbart, det är nämligen gratis! Förrätten har vi torsdagen den 9 februari kl. 18.30, huvudrätten torsdagen den 1 mars kl. 18.30 och desserten torsdagen den 22 mars kl. 18.30. Författaraftonen börjar kl. 19.00. Välkommen med din anmälan till oss på biblioteket senast den 2 februari, telefon 134606 eller e-post ahus.biblioteket@kristianstad.se.

Ann, Helén och Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar