onsdag 11 januari 2012

#sopaMinns ni 2011 när Facebook bestämde sig för en serverhall i Luelå? Den första utanför USA. Men varför? Det amerikanska lagförslaget SOPA kan vara en anledning.

SOPA står för Stop Online Privacy Act. Syftet med lagförslaget är att utöka möjligheterna för USA:s brottsbekämpning och upphovsrättsinnehavare att bekämpa all form av piratkopiering främst utav film, musik och olika programvaror på Internet, men även klädesmärken och läkemedel.

Om lagen röstas igenom kan det innebära att om vi publicerar en länk eller någon läsare gör det i kommentarerna på den här bloggen till piratkopierat material (t ex. en youtube-film) kan det innebära att bloggen blockeras för amerikanska läsare. Rakt av.

Lagförslaget motstår hård kritik. Stora Internetföretag som Google, Facebook, Yahoo med flera protesterar skarpt mot förslaget. Wikipedia har till och med hotat att släcka ner sin sida om förslaget går igenom. Kritiken emot är att lagförslaget är Internet-censur i stil med diktatoriska länder som Kina, att det inskränker på det som Internet alltid handlat om; informationsfrihet. Många menar att om förslaget går igenom kommer det att förändra Internet mer än vad vi kan föreställa oss.

Kan lagen påverka Sverige? Om du börjar fundera på vilka webbtjänster du använder dagligen och var de kommer ifrån så är det inte svårt att se sambanden. Internet har påverkat världen till en mer global och social sfär vilket medför att allt som påverkar Internet påverkar dig som Internetanvändare. Allting hänger ihop. Värt att tänka på medan den amerikanska kongressen röstar om förslaget vintern 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar