torsdag 16 februari 2012

T. Sventon kräver LUT-avdrag



Nuförtiden använder man böcker i vården. Åsikten framförs att man blir en friskare och sundare människa av att läsa böcker. Kanske är det så. Man skulle vilja tillägga att det kan bero på vilka böcker man läser. Att läsning liksom problemlösning, korsord, sudoku och annan hjärngympa håller huvud igång är väl belagt.
Därmed inte sagt att man nödvändigtvis blir en bättre människa av att läsa. Josef Stalin var en bokslukare. Liksom han slukade det mesta som kom i hans väg. Inte minst folk. Man säger att läsning utvecklar den empatiska förmågan. Det borde vara så kan man tycka. Men säker kan man inte vara. Överhuvudtaget finns det väldigt lite empirisk forskning på vad läsning egentligen har för effekt. Kanske för att det nästan är omöjligt att mäta. Läsning är en oerhört subjektiv sysselsättning, det märker man inte minst när man diskuterar en bok i en bokcirkel. Ibland undrar man om man har läst samma bok.
Jesper Svenbro skriver i Myrstigar om hur läsning gick till i Antikens Aten. En fri man kunde inte ta en annan mans ord i sin mun (demokratin i Aten handlade ju mest om fria män och inga andra). Därför var det slavarna som läste högt för de fria männen.


Så ett jobbtips till Reinfeldt i dessa karriärväxlingstider när det gamla jobbet blivit för tungt. Med risk för att låta som Ture Sventon tycker jag att han omedelbart ska införa ett LUT-avdrag (läsning, underhåll, tanke) och stimulera till ökad högläsning. En ny jobbnisch för fria män och kvinnor…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar