fredag 17 februari 2012

En app är en app Vad är en app?


Det talas mycket om appar nuförtiden. Ladda ner vår app. Gör din egen app. De tio bästa apparna för barn osv. Appar (eller mobilapplikationer alternativt mobilanpassade program) uppkom i samband med surfmobilerna eller så kallade smartphones, och begreppet började användas i större utsträckning när Apple 2008 öppnade App Store till Iphone. Men experter menar att tekniken och funnits mycket längre än, men det var i alla fall då man började använda begreppet App.

Det finns appar för det mesta, det finns sociala-appar där du kan dela bilder med dina vänner som Instagram, eller Facebook-appen som är bland de mest nedladdade apparna. Det finns geocaching-appar som Foursquare där du med hjälp av din smartphone kan registrera dig på fysiska platser online och se vilka som har registrerat sig för dig.

Det finns en ökande mängd spel-appar till exempel Angry birds som är ett genuint och populärt appspel och alfabetliknande Wordfeud. För barn finns det massor av spel, bland de populäraste är TocaBocas spel för små barn. Även katter har fått sina egna spel utvecklade för dem.

Men alla appar är inte bara för fritidsnöjes skull, i media har vi de senaste veckorna läst artiklar om surfplattans intåg skolan som ett pedagogiskt verktyg. Det finns gott om appar för skolans värld, vill du läsa mer om det ska du kolla in den här utmärkta webbsidan som pedagog Stockholm har gjort. Skolminstern Björklund var inte särskilt positiv till utvecklingen men jag tycker att journalisten Anders Mildner kommenterade det bra i sin krönika i Kristianstadsbladet.

En apputveckling som jag är lite extra nyfiken på är boken som app. Idag fick vi reda på Zlatans succébiografi har blivit en app, när du laddar ner appen får du hela boken men också extramaterial som filmer och intervjuer. Redan nu hittar du Astrid Lindgrens böcker som appar, och klassiker som Alice i underlandet. Rasmus Fleischer bloggade om detta december 2010 så det är helt klart inget nytt, men hur det kommer att utvecklas och tolkas (vad är en bok?) ska bli intressant att se. Även här kanske Zlatan blir banbrytare?

1 kommentar: