fredag 9 december 2011

Put me back on my bike

Dagens gästbloggare: Britt-Marie Nordström, chef för stadsbiblioteket och Åhus filial.

Decembermörkret ligger som en tät dimma över det skånska landskapet.
Förra året vid den här tiden hade vi besök av Kung Bore, snö = ljus.

Summerar läsåret och noterar att sommaren bjöd på en ovanligt stark läsupplevelse. ”Put me back on my bike” William Fotheringhams biografi om Tom Simpson. Olympisk medaljör, världsmästare och den första engelsman som bar den gula ledartröjan i Tour de France, en man som till varje pris ville vinna. Boken har jag börjat läsa flera gånger men aldrig kommit längre än några kapitel.


Mont Ventoux är ett helt kalt berg som är en fantastisk upplevelse i vackert väder men lika omtalat för sitt lynniga och oberäkneliga väder. På detta berg avled Tom Simpson tragiskt en mycket het dag den 14juli 1967. Varje år vallfärdar cyklister från hela världen upp till toppen, det finns flera vägar upp men alla vill köra den mytomspunna väg där Tom Simpson avled. Vid minnesmärket lämnar många gåvor till minne av Tom, i bästa rockstjärnestil.

Jag var på plats, kämpade i värmen, upplevde bergets dofter, insöp atmosfären och miljön, det fungerade. Blev djupt fascinerad av boken, berget och Tom Simpsons öde. Tänk om varje bok fick rätt tid och rätt plats för läsning!

Passion är ordet som griper mig. Hur bli så passionerad av något att det leder till din egen död? Och hur startar mytbildning? Måste man dö ung och ibland på ett spektakulärt sätt?

På årsdagen av Tom Simpsons död den 14 juli var det dimma, blåst, regn och hagel. Dagen innan strålande solsken. Bokens titel är ett direkt citat från Tom, han trillade av cykeln och fick hjälp att åter sätta sig på cykeln. Put me back on my bike!

Än idag 5 månader senare kan jag frambringa lavendelfältens dofter. Nåväl cykling genom skånska rapsfält är inte heller så illa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar