onsdag 21 december 2011

Låt barnens berättelser skapa denna julens långdans!

Dagens gästbloggare: Lotta Vinberg Kronbäck som är informatör på Kulturhuset Barbacka.

Allt som oftast när barn är inblandade blir jag hoppfull! Jag får hopp av barnen! När barnen pratar om livet, deras vardag, deras tankar och deras upplevelser och referenser blir jag hoppfull och får någon allsmäktig fredskänsla av något slag. Samtidigt blir jag alldeles gråtmild…

Idag var jag och såg en jättebra teaterföreställning, nämligen föreställningen Katitzi! Riksteatern gästar oss i Kristianstad och spelar för låg och mellanstadieklasser. Föreställningen baserar sig på Katarina Taikons böcker om zigenarflickan Katitzi och hennes familj. En röjig, sorglig, stark och musikalisk berättelse om ett utsatt barn i väntan på sina möjligheter och sina drömmar att gå i uppfyllelse! Hur härligt är det inte att få kastas in någon annans värld? Att få känna känslor man annars inte kan få och att få prova lite grann hur det är att vara en zigenare? Det är ju det som är så fantastisk med teater och med kultur! Och jag är så glad att så många barn får chansen att med mig uppleva den här historien. Kanske är det någon som känner igen sig, kanske är det någon som förstår någon annan människas utanförskap och kanske är det någon som rent av blir en lite bättre människa efter det här?

Mer kultur åt alla det är mitt enkla budskap! Det är ju också det vi jobbar för på bland annat Kulturhuset Barbacka. Vårt uppdrag, på Kulturhuset Barbacka, är ju barn och unga och idag kände jag att vi når fram!Just nu arbetar vi bl a med en demokratisk modell som heter Kulturnyckeln som ger alla barn i Kristianstad möjlighet att uppleva kultur på skoltid. Oavsett var du bor, eller på vilken skola du går, har du möjlighet att uppleva kultur i alla dess former. Minst en gång varje år. Alla garanteras helt enkelt kultur! Tänk vad härligt om vi alla vuxna (inte bara jag) fick uppleva teater, dans, musik och litteratur på arbetstid? Undrar hur världen hade varit då? Men det får vara någon annans uppdrag.

Jag vill slå ett slag för samtalet med våra barn. Glöm inte bort det nu i jul. Att prata och lyssna på allas våra barn. Lyssna på vad de varit med om, på hur de tänker och hur de känner. Förhoppningsvis blir ni lika hoppfulla, inspirerade och berörda som jag!

Passa på att tala om det som är viktigt och det som har verklig betydelse i våra liv när allting kommer kring, kärleken, freden, respekten, konsten, kulturen och litteraturen, gör det till en härlig långdans inför julen, för varandra och för livet!

God Jul!

2 kommentarer:

  1. Heja Lotta!!
    Engagerat och inspirerande

    SvaraRadera
  2. Jag håller med,att lyssna på barn när de berättar om livet är bland det bästa som finns!

    SvaraRadera