onsdag 22 september 2010

Sär

Sara Lövestam: Udda
vinnare av Bok-SM 2009
Piratförlaget
236 s

Lelles blick tränger sig ända in till gränsen för vad hon kan hantera och Martins varsamma händer på hennes kropp får henne att slappna av – de lurar henne. Varför måste det dyka upp en man som tänder på skevhet och abnormitet och varför måste en odräglig punktjej komma och säga saker som hon inte kan ignorera? Varför kan hon inte bara få transkribera samtal med andraspråkstalare och känna sig ful?

"Jag har sett på TV om folk som har hoppgrejer i stället för ben", säger Lelle. "Det är en slags fjäder som gör att de kan springa skitfort fastän de inte har ben. Varför har inte du såna?”
Paula funderar på att bli arg igen, men Lelle kallade henne uptight för en timme sedan och hon tänker inte förse henne med belägg.
”Jag har sett på TV om folk som har två ben och springer hundra meter på tio sekunder, varför gör inte du det?”
Lelle ler brett.
”Det vete fan."


Första gången Martin Sander såg en amputerad kvinna var han tretton år. Sedan dess har han blivit butikschef på Systembolaget, skaffat sig ett fint radhus och flera beundrarinnor. Men han har aldrig lyckats bli av med sin fascination för det ofullständiga. Det pinsamma, hemliga begäret till det avhuggna. Till stumpen. Som tur är finns Internet och där finns Paula, med noll och ett halvt ben.

Paula vill helst sitta instängd i ett rum, ensam med bandinspelningar av partikelverb. Hon är definitivt inte intresserad av någon uppvaktning, hon vill bli citerad i akademiska tidskrifter och bortse från just det som ingen någonsin bortser ifrån – hennes obefintliga ben och skeva ansikte. Hon vill inte tyckas synd om, hon vill inte svara på frågor om hur hon kör bil. Hon vill alldeles särskilt inte behöva konfronteras med påflugna lesbianer som slänger sin sexualitet över halva bordet. Det har hon sannerligen aldrig bett om.

Lelle älskar kvinnor. Hon har dem lite som andra har choklad – som något gott att njuta av när andan faller på. Hon skäms inte för det. Hon skäms inte heller riktigt för att storma in på folks kontor och tala om för dem vad de själva borde göra i sängen. Skämmas är något Lelle inte tycker är en bra idé...
Inte en bok för pensionärer, men rätt rolig i vändningarna ibland, mitt i prick! Varför gör vi som vi gör? Vad är det som triggar oss, och varför skäms vi? Och vem är Faridah?
Slutsats: Alla är vi udda på vårt eget lilla vis.

Nene Ormes
Udda verklighet
STYXX, 2010
www.styxfantasy.se
254 s.

Hon vände sig för att börja klättra nerför stegen när de hinner ifatt henne. Vassa tänder kastar sig mot hennes ansikte, klorna river genom tyg och kött.

I hela sitt liv har Udda plågats av hallucinationer och onda drömmar. Men en natt händer något som förändrar hennes liv och världsbild för alltid. Hon drömmer om en kvinna som flyr för sitt liv på spårområdet vid Malmö Central. Det blir upptakten till en jakt genom Malmös gator och hus, genom nutid och dåtid, där fiende och vän är svåra att skilja åt och där ett enda felsteg kan betyda skillnaden mellan liv och död. En värld som befolkas av hamnskiftare, orakel och magiska lotsar – rivaliserande grupper som alla är mycket intresserade av den sanndrömmande Udda.

Nene Ormes debutroman är en spännande, otäck, sexig och nydanande svensk urban fantasy som utspelar sig i Malmös andra värld.

Jag blir lite konfunderad när jag läser boken, det märks att det är en debut, men jag läser gärna en eventuell fortsättning. Dialogerna för ibland tankarna till en barnbok, personteckningarna påminner om en pennteckning ibland, men sexet är vuxet. Boken är intressant, men den kräver nog viss vana vid fantasy.
Det är rätt skönt att känna igen sig i miljöteckningarna, att slippa Stockholm. Många intressanta ideer kommer fram i texten: det finns ett
Orakel i Turning Torso, en ny värld under marken och vänner där du minsta anar det. De annorlunda, eller "sära" som de själva kallar sig, de finns överallt, det gäller bara att få syn på dem. Framförallt gäller det att få syn på sin egen förmåga...och spegelvända onda avsikter innan de slår mot dig själv.

Nene Ormes jobbar till vardags i SF-bokhandeln i Malmö.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar