Receptet finns både i boken Bakat och på Allt om mats hemsida. För den som vill sätta igång och baka genast så kommer receptet här:

Pajdeg:
150 g smör, rumsvarmt
1.75 dl strösocker
1 st ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Rör smör och socker poröst med elvisp. Vispa ner ägget. Blanda samman vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner det och arbeta samman till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (24 cm). Låt vila kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
Fyllning:
5 st äpplen
2 tsk kanel
1 msk strösocker
2 dl crème fraiche (jag föredrar den med 15% då blir fyllningen lagom kladdig)
2 dl mandelmassa, riven
1 msk vaniljsocker
1 st äggula
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor och skaka dem i en plastpåse tillsammans med kanel och socker.
Blanda samman övriga ingredienser till fyllningen. Lägg äppelklyftorna i botten och häll på crème fraicheblandningen. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 40 min. Täck med folie om den ser ut bli alltför mörk.
Sätt på kaffet, duka fram äppeltårtan och vaniljglass och njut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar