tisdag 21 september 2010

Bruce Springsteen

Här kommer en högtidsstund för alla Springsteen-fantaster, och det finns ju ovanligt många sådana i Sverige. Han har spelat här otaliga gånger vid det här laget och slår nya publikrekord titt som tätt. I England är hans utpräglat amerikanska musik inte lika stor, men när han intog Hyde Park i London förra sommaren fylldes den jättelika parken snabbt.


På den här dubbel-DVDn finns hela den två och en halv timma långa konserten med perfekt ljud och knivskarpt foto. Man tycker sig ibland rentav vara med på scenen och får uppleva samspelet mellan Bruce och hans E Street Band, världen bästa rockorkester, här förstärkt med en violinist och ett par extra körsångare.


Konserten startar i strålande eftermiddagssol och fortsätter genom skymningen tills mörkret lagt sig. Det börjar med the Clashs klassiska "London Calling" och egna "Badlands". Fullt ös från början alltså. Bossen har publiken helt i sin hand och många av de kändaste låtarna tas över av mäktig allsång. Här finns inget extravagant scenbygge, inga rökridåer, inga explosioner, inga klädbyten, inte ens nån ljusshow att tala om. Bara ett mycket hårt arbetande rockband och det räcker långt. Bruce jobbar sig genomsvettig springande upp och ner för trappan till publikhavet. Vid ett tillfälle kollapsar han efter ännu en runda. "Give me an elevator, I'm fucking sixty!" vrålar han. Och han fyllde ju faktiskt sextio för ett år sedan, något som man har svårt att tro när man ser honom i aktion

Höjdpunkterna är många. Jag minns särskilt "Racing in the Streets" med en instrumental avslutning som bara växer och blir vackrare och vackrare, "Hard Times" som aldrig vill ta slut, och den monumentala "Jungleland". Men här finns också klassiker som "Born to Run", "Rosalita" och "Dancing in the Dark". 28 låtar, men märkligt nog inte en enda från dubbelalbumet "The River". Kanske därför som titellåten finns med som bonusspår (från en annan konsert).

Alla Springsteens album finns att låna, liksom några andra konserter på DVD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar