måndag 19 juli 2010

Fruntimmersveckan: Sara

Hedrar dagens namnsdagsbarn, eftersom det är fruntimmersveckan den här veckan.

Sara är dagens namn. En känd Sara är författarinnan Sara Stridsberg som bland annat skrivit Drömfakulteten, belönad med Nordiska Rådets litteraturpris.
En litterär Sara kan du läsa om i Anita Goldmans Den sista kvinnan från Ur, som handlar om den bibliske Abraham och hans hustru Sara (s. 67-68 i pocketupplagan från 1988):

Då minns Sara en glömd rytm, en melodi så tystad att den inte längre hörs i världen, krossad av svärd och blod och modiga män. Dess gracila, eleganta toner har överröstats av hetsigare, mer högljudda rytmer. Sara släpper Talias hand och dansar sig in i cirkelns mitt. Hon rör kroppen mjukt efter toner som bara hon hör, gör gester vars innebörd bara hon förstår. Men de omgivande kvinnorna känner det unika och förfinade i Saras dans.

Allt tystnar. Den egyptiska trumman, de starka fötterna, de enkla flöjterna, de höga rösterna. Hundratals kvinnor står under Kanaans stjärnehimmel och ser hur en uråldrig och okänd värld kommer till liv i Saras lemmar. Och ett minne tänds långsamt i kvinnorna, en hågkomst av något de tycker sig ha varit med om, men som de vet att de aldrig har sett. För Talia, morgondaggens kvinna, är Saras skönhet så stor att det gör ont. Hon håller handen för hjärtat, som skulle det brista. Hagar, slaven känner rädslan och avunden inför härskarinnans graciösa behag riva genom lojheten och festberusningen och lämna henne nedbruten, så totalt och förkrossande underlägsen. Och Mamres gamla hustru mumlar: "Den skönaste, den grannaste, vackrare än Faraos tempeldanserskor". Sedan säger hon plirigt till närmast stående bihustru: "Det är tur att männen inte är här ikväll, de skulle inte veta att hålla händerna borta från henne."

Sara, den barnlösa, dansar världens äldsta fruktsamhetsdans, en rit till en död drottning, en bön till en svunnen gudinna, en uråldrig dans, kanske sedd nu av människor för sista gången.


De andra kvinnorna i veckan är Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina.
En alternativ namnlängd hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar