onsdag 23 januari 2013

Nygammalt

Nostalgi, smaka på ordet. Det betyder längtan efter det (ofta idealiserade) förflutna. Tänker på Retrobiblioteket och funderar: vad läste folk för tio år sedan? Här lite nygamla tips från 2003 - tänk, vad tiden går fort. Kanske något antikvariat har några av böckerna, sök till exempel hos antikvariat.net eller på boknätet - men annars är det biblioteket som gäller!

Monica Ali
Brick Lane
Zaneen kommer till Brick Lane för att gifta sig med en äldre man. Hon kan bara två ord engelska...Boken orsakade en kontrovers när den kom, men fick över lag bra kritik i Sverige.

Johannes Anyuru
Det är bara gudarna som är nya 
Poesi, inspirerad av Iliaden och Latin Kings. Läs hans nya bok, En storm kom från paradiset. Läs läs läs!

Calixte Beyala
Ännu talar träden
Under nätternas gång ska jag berätta för er hur Assanga Djuli tomhänt bjöd inkräktarna motstånd, om hur min så hunsade mor med bitter ironi lyckades frigöra sig från sin situation. Jag ska berätta om Fondamento de Plaisir, en girig skönhet som upptäckte ett sätt att ta sig fram och om hur fransmannen Michelangelo de Montparnasse likt en död fisk spolades upp på flodstranden hos oss och fick oss att drömma om industriell utveckling.

Dan Brown
Da Vinci-koden
När konsthistorikern Robert Langdon befinner sig i Paris mördas intendenten på Louvren inne på museet. Ett chiffer hittas intill hans kropp och Langdon ombeds att hjälpa till med analysen. Spåren leder till ett hemligt sällskap och en historisk hemlighet. Det kom en hel del böcker som diskuterade Dan Browns teori under åren som följde, bland annat Simon Cox: Knäck Da Vinci-koden.

Tracy Chevalier
Den blå färgen
Ella Turner och hennes man har nyss flyttat från USA till en by i sydvästra Frankrike. Ella börjar forska i sin franska bakgrund. Under arbetet träffar hon på Isabelle som levde på 1500-talet och blev ingift i familjen Tournier som Ella härstammar från.

Michael Connelly
Månskugga
Småtjuven Cassie Black är villkorligt frigiven och planerar nu en sista kupp - mot en spelmiljonär i Las Vegas. Dessvärre blir maffian inblandad och Cassie jagas snart av casinoföreståndaren Grimaldi och hans man Karch, som inte drar sig för att döda.

Assia Djebar
Kärleken, kriget

Neil Gaiman
Amerikanska gudar

Donna Tartt
Den lille vännen
När Harriet Cleve var baby mördades brodern Robin. Familjen hämtar sig inte från chocken, Harriet får sköta sig själv och lever till stor del i en fantasivärld. Tolv år senare går mördaren fortfarande fri och hon bestämmer sig för att ta upp jakten.

Yvonne Vera
Flammande fjäril
Fumbatha träffar den unga, föräldralösa Phephelaphi första gången när hon en dag dyker upp ur Umguzu-floden. Han blir genast förälskad och de bosätter sig i Makokoba, en förstad till Bulawayo i Zimbabwe. Phephelaphis frihetsbehov får henne dock att längta till något annat.

2 kommentarer:

 1. tiden går snabbt... kommer ihåg att jag läste gaiman och tartt när jag tunnelbanependlade mellan old street och rayners lane.

  två böcker som jag kommer ihåg från samma tid som inte "nådde listan": jon ronsons "them" och dbc pierres "vernon god little". mycket bra böcker!

  /c

  SvaraRadera
 2. Vernon God Little kommer jag ihåg. Däremot har jag inte läst "Them". Tack för tipset!
  /Marta

  SvaraRadera