tisdag 3 september 2013

Hundraåringen som var flakmopedist och hette Ove...

Är du en av de 34 som väntar på Jonas Jonassons ”Analfabeten som kunde räkna” eller en av de 13 som står i kö på Fredrik Backmans ”Min mormor hälsar och säger förlåt”? Här är tips på andra roliga/skruvade böcker att sätta tänderna i så länge, (detta är några av mina personliga favoriter genom åren, men för att inte inlägget skulle publiceras först vid midnatt så har jag friskt lånat synopsistexter från vår katalog...):

Stefan Eriksson ”Fjäriln vingad” Tre vänner har efter några öl satt upp en skylt i Hagaparken med texten: "Skanska bygger raffinaderi – klart våren 2002". Man trycker också upp knappar och dekaler som protesterar mot projektet. Panik utbryter bland politiker och journalister.

Jonathan Safran Foer ”Allt är upplyst” Amerikanen Jonathan far till Ukraina på jakt efter byn Trachimbrod och kvinnan som räddade morfadern från nazisterna. Tillsammans med översättaren Alexander, bokens berättare som är dålig på engelska, och dennes farfar gör han där en oförglömlig bilresa.

Hans Gunnarsson ”Albatross” Ett par i yngre medelåldern på väg från varandra hyr en stuga över sommaren. Ingen av dem orkar beröra att relationen är på väg att ta slut. I stället försvinner hon allt oftare till arbetet i Stockholm och han till golfbanan. Till slut avskärmas han inte bara från henne utan också från sig själv och verkligheten.

Andrej Kurkov ”Döden och pingvinen” I dagens Ukraina lever författaren Viktor med den tama pingvinen Misja som enda sällskap. Viktor skulle helst vilja skriva noveller, men försörjer sig på att skriva dödsrunor för en tidning. När han äntligen får se en av sina runor i tryck förbyts hans stolthet i skräck. Viktor och Misja lockas i en fälla. 

Ron McLarty ”Jag minns att jag sprang” Losern Smithy bryter upp från sitt liv i Maine då han under loppet av en vecka mister både sina föräldrar och sin syster. Han cyklar tvärs över kontinenten för att hämta systerns kvarlevor på ett bårhus i Los Angeles. Människor och äventyr kantar hans väg. 

Magnus Mills ”Stängslet” Tam och Richie är två fåordiga, skotska unga män med förkärlek för öl, slitna skinnjackor och rökpauser. När de ger sig ut på landsbygden med sin nye förman för att bygga stängsel, är det lätt att en olycka händer. Ett nytt uppdrag för dem till England, där de bor i en dålig husvagn. Regnet och höstmörkret befrämjar knappast arbetslusten och kvällarna på puben blir allt längre. 

John O'Farrell ”Mannen som glömde sin fru” Vaughan har glömt att han har en fru - vad hon heter, hur hon ser ut, deras gemensamma historia. Han har tappat minnet och vet inte ens vem han själv är. Så får Vaughan veta att han och hans fru Maddy är mitt uppe i en infekterad skilsmässa, men när de sedan träffas blir han våldsamt förälskad i henne. 

Annie E. Proulx ”Sjöfartsnytt” Till det märkliga landskapet och klimatet på Newfoundland i Kanada, sina förfäders land, flyttar den misslyckade men hjärtesnälle journalisten Quoyle efter att hans förlupna hustru omkommit. Livet börjar så sakta att rätta till sig för Quoyle, han får arbete på den bisarra lokaltidningen och kan bygga upp en ny tillvaro för sig och sina barn. 

Ben Sherwood ”Mannen som åt en 747” J. J. Smith arbetar som rekordintendent på Guinness rekordbok. Han letar efter nya rekord och får en dag ett brev från en man som håller på att tugga i sig en Boeing 747 för att visa sin kärlek till en kvinna. 

Salley Vickers ”Mr Golightlys semester”Mr Golightly, författare med en succébok bakom sig, känner sig missförstådd o passé, lika passé som sin bok. Han beslutar sig för resa till Dartmoorheden på semester för att komma i balans och för att revidera boken men ingenting blir som han tänkt sig.

6 kommentarer:

 1. Roligt att du gillade listan! Hoppas du hittar något du tycker om. Kom att tänka på ytterligare en skruvad bok igår: "Glennkill" av Leonie Swann, om en flock får som löser fallet med den mördade fåraherden! :)

  SvaraRadera
 2. Kul lista! Finns för få listor med skruvade böcker! De flesta var helt nya för mig. Tack

  SvaraRadera
 3. Ja, skruvade böcker kan man behöva! Det var ju inte dåligt att jag prickade in några som var nya för dig! Annars är ju Jasper Fforde också en kändis i genren, som du säkert har läst det mesta av. :)

  SvaraRadera
 4. Kul boklista, helt klart kommer jag låna några av de här böckerna :)

  SvaraRadera
 5. Vad roligt! Du har väl inte missat Michaels skruvade inlägg? Där finns fler tips (från september "Skruvade böcker 1,1" och från november "Favoriter = skruvade böcker 1,2").

  SvaraRadera