onsdag 28 augusti 2013

Litterär början

Så här i början på terminen passar kanske en litterär frågesport bra, för att gnugga geniknölarna lite och komma igång med terminen?
Några litterära inledningar att gissa på:

1. Huset stod på en liten sluttning alldeles i utkanten av samhället. Det låg för sig själv med en vid utsikt över en stor del av West Countrys jordbruksbygder. 

2. 124:an var förhäxad. Full av en barnunges ondska. Kvinnorna i huset visste det och barnen också.

3. Mjödahult är ett av Ljuders äldsta bondehemman. Det är omnämnt i ett protokoll två hundra år före Amerikas upptäckt.

4. Vi ligger nio kilometer bakom fronten.I går blev vi avlösta: nu har vi magen full med bondbönor och oxkött och är mätta och belåtna.

5. Det första ni vill veta - ifall ni verkligen vill höra den här historien - är antagligen var jag är född och hurdan min förbaskade barndom var och vad mina föräldrar gjorde innan dom fick mej och sånt där David Copperfield-larv, men uppriktigt sagt så har jag ingen lust att tala om det.

6.Han hette Gaal Dornick och var bara en vanlig pojke från landet som aldrig hade sett Trantor förut, dvs. inte i verkligheten.

7. När kriget kom till Monterey och till Cannery Row måste alla kämpa mer eller mindre, på ett eller annat vis. När fientligheterna upphörde hade var och en sina sår.

8. Den här boken ska handla om många olika saker som jag ännu inte vet något om. Jag vet bara att den inte ska handla om två barn som hette Hampus och Fia.

9. Att få värsta utskällningen hör absolut inte till livets mening. 

10. När Bilbo Secker, herre till Vägs Ände, tillkännagav att han inom kort ämnade fira sin elftiförsta födelsedag med en särskilt storslagen fest, blev det stor uppståndelse i Hobbinge.


Douglas Adams: Liftarens guide till galaxen. Toni Morrison: Älskade. Wilhelm Moberg: Utvandrarna. EM Remarque: På västfronten intet nytt. JD Salinger: Räddaren i nöden. Isaac Asimov: Stiftelsen. John Steinbeck:En underbar torsdag. Gunnel Linde: Den vita stenen. Douglas Foley: Habib - Meningen med livet. JRR Tolkien: Ringens brödraskap.

2 kommentarer:

  1. Trevligt med litterär frågesport! Det gillar jag verkligen!

    Hos Ugglan & boken kan du testa dina bokkunskaper i ett nytt quiz varje vecka. Det första hade just temat "Så börjar boken", så om du är sugen på fler inledningar, titta gärna in på:

    http://www.ugglanoboken.blogspot.se/2013/08/ugglans-quiz-sa-borjar-boken.html

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset och inspirationen! Jag tog lite vad jag hade i bokhyllan...

    SvaraRadera