tisdag 22 januari 2013

3 x Vibeke Olsson - en författarmeny på Åhus bibliotek


Nu är det snart dags för den tredje författarmenyn på biblioteket i Åhus. I vår erbjuder vi den som är sugen på böcker att sätta tänderna i Vibeke Olssons författarskap. Som dotter till den kända journalisten Jolo, debuterade hon tidigt med två ungdomsromaner om andra världskrigets Tyskland. Hon fortsatte sedan sitt författarskap i genren historiska romaner och skrev bl.a. en lång serie om Sabina i antikens Rom, med titlar som ”Hedningarnas förgård” och ”Kvarnen och korset”. På senare tid har hon låtit den unga kvinnan Bricken bli huvudperson i en svit romaner som inleds med ”Sågverksungen”. Vibeke Olssons romaner har ofta historisk botten men berör ämnen som är så allmänmänskliga att deras giltighet sträcker sig långt in i samtiden.

För den oinvigde vill vi berätta att författarmenyn är en annorlunda litteraturcirkel där deltagarna väljer bland tre ”rätter” och får möjlighet att motionera sina hjärnceller lite extra. Vårens meny ser ut som följer: Med Immi Lundin, litteraturvetare vid Lunds universitet och författare till böcker om läsecirklar, som litterär konnässör erbjuder vi först en aptitretande förrätt i form av en inspirerande föreläsning om Vibeke Olssons författarskap. Immis specialkunskaper kommer att ge oss nycklar och inspiration inför huvudrätten. Förrättskvällen avslutas med att biblioteket delar ut de härliga romaner som ska avnjutas till nästa gång.

Huvudrätten skapar vi tillsammans! De i förväg lästa texterna ur Vibeke Olssons författarskap är så klart kvällens huvudingrediens men genom diskussionerna bidrar vi alla med kryddningen. Även denna gång har vi med oss Immi Lundin med vars hjälp vi kan få diskussionerna att lyfta.

Som grädde på moset, en lyxig dessert, erbjuder vi cirkeldeltagarna ett eget litterärt möte med Vibeke Olsson. Nu ges en chans att ställa alla de frågor som läsningen väckte. Vår litteraturguide Immi Lundin medverkar som samtalsledare. I direkt anslutning till detta möte följer en traditionell författarafton, öppen för alla. Vibeke Olsson berättar då själv om sina romaner och sitt skrivande. 

Tanken är att den som vill vara med ska kunna komponera sin egen meny men vi hoppas att många ska känna sig riktigt sugna och välja en trerätters. Priset är oslagbart, det är nämligen gratis! Välkommen med din anmälan till oss på biblioteket, telefon 134606 eller e-post ahus.biblioteket@kristianstad.se senast den 5 februari.

Förrätt tis 12/2 kl. 19.30
Huvudrätt tis 19/3 kl. 19.30
Dessert tis 9/4 kl. 19.00
Författarafton tis 9/4 kl. 19.30


Ann, Helén och Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar