torsdag 24 januari 2013

Diktatorernas kvinnor

Diktatorernas kvinnor är Diane Ducrets debut och männen hon skriver om i den här fackboken är grymma, våldsamma, tyranniska och otrogna. Och ändå älskar kvinnorna dem. Det är fem diktatorer med i boken och två av dem heter Stalin och Mussolini.

Stalin verkar ha komplex för allt - sin familj, sitt utseende, sin personlighet. Han beskrivs som mager och smutsig och han har brinnande honungsfärgade ögon. Ändå faller kvinnorna för honom, kanske på grund av hans sätt att uppvakta med sång och dikter. Men om de förväntar sig en casanova så blir de besvikna. Kvinnor står långt ner på Stalins prioriteringslista, de kommer efter revolutionen, egenkärleken och fylleslagen med de manliga vännerna.

Om Stalin har komplex är Mussolini hans raka motsats. Mussolini är stolt över sin kropp och visar gärna upp sig så det är inte så konstigt att han är kvinnornas man. Han har hunnit med många kärlekshistorier när han 49 år gammal träffar den 20-åriga Clara. De inleder ett förhållande och Clara får en våning till sitt förfogande. Men hon känner redan i början att hon inte är den enda kvinnan i leken och att hon kommer att få problem med Mussolinis övriga älskarinnor.

Det är en hel del kvinnors mer eller mindre tragiska livsöden som skildras i den här boken. Kvinnor som offrar allt för kärleks skull och jag kan inte låta bli att undra om det verkligen är värt det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar