tisdag 29 januari 2013

Gå som på räls

Vi har många uttryck i vårt språk som vi använder, säkert många gånger utan att tänka på var de kommer ifrån och vad de egentligen betyder. Med uttrycket att något "går som på räls" menar vi att något går smidigt och utan probelm. Tänker man efter lite så förstår man snabbt att det kommer från hur säkert och bra det har varit att ta sig fram på räls, det vill säga att åka tåg. Med de senaste årens stora problem i den svenska tågtrafiken får kanske uttrycket snart omprövas och får kanske till och med en helt annan mening. Ett ganska nypåkommet uttryck är "att göra en pudel", med det menas att någon ber om ursäkt och erkänner att den haft fel offentligt. Uttrycket har sitt ursprung i socialdemokraten Jan O Karlssons offentliga ursäkt 2002 över de dubbla inkomster han uppburit.


I den nya boken Svenska uttryck och deras ursprung av Kerstin Johanson får man förklaringar och historia om över 200 uttryck som vi använder, kanske inte dagligen, men de flesta känns igen och är sådana jag använder. Många kommer från Bibeln, men många har sitt ursprung i det svenska bondesamhället och från sagor och anekdoter.
Boken eller varför inte Språkrådets hemsida är ett bra sätt "att få mer kött på benen" eller varför inte "få blodad tand" för våra svenska uttryck!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar