fredag 28 oktober 2011

Proggiga barnböcker

För ett tag sedan läste jag den fantastiskt underhållande boken Proggiga barnböcker : därför blev vi som vi blev av Kalle Lind. I boken samlar Lind ihop barn- och ungdomsböcker från ”sjuttiotalet” (i detta fall åren 1968-1982) som idag utmärker sig genom att vara så uttalat roliga, tråkiga, politiskt genomsyrade eller bara underliga…

Författaren gör ett bra jobb med att beskriva böckerna och placera in dem i ett tidsenligt sammanhang - och det är så himla roligt att läsa! För att inte tala om de ofta väldigt ”informativa” illustrationerna som är hämtade från barnböckerna. Är boken lika underhållande att läsa för någon som inte växte upp med denna typ av böcker? Det kan den säkert vara, men den främsta anledningen till att jag gillar Proggiga barnböcker är säkert igenkänningen och det nostalgiska inslaget.

Men förstod man som barn något av det, i många fall inte särskilt inlindade; budskapet? Tja: Jag har en hel del bilderböcker sparade från min barndom, böcker som jag nu läser ur för våra barn. Blev en
dag varse att barnens far hade läst Den vita älgen Knut av Larserik Eriksson
för dem. ”Den ja, den var ju så rolig!” mös jag för mig själv. ”Det var så kul när Knut åt bullar/gick lucia/sjöng rocklåtar (min pappa sjöng alltid ”She loves you” här, och – tro det eller ej- Beatlesfan blev jag) funderade jag vidare. Väldigt inspirerad letade jag upp boken och bläddrade igenom den, och nu när jag satt inne med förhandsinformation såg jag ju direkt: det är en ”proggig barnbok”! Det är inte meningen att man ska tycka det är roligt och knasigt med en vit älg som bor hos en människofamilj, utan man ska, tillsammans med Knut, uppröras över världens orättvisor och bli inspirerad att ge sig ut och sälla sig till närmsta demonstrationståg! Och så visar det sig såhär 30 år senare att det inte är alls det jag minns, utan snarare hur den vita älgen Knut såg ut som lucia.

Eller..? Det kanske bara är det jag TROR att jag minns...!

torsdag 27 oktober 2011

Låna en åsikt - låna en människa

På lördag, den 29 oktober mellan klockan 12.00 – 15.00 slår vi ett slag för biblioteket som mötesplats. Då har du möjlighet att låna en livs levande människa på Kristianstad Stadsbibliotek. Meningen är att man ska kunna slå sig ner och samtala med någon som har unika erfarenheter eller ett djupt engagemang i något som man kanske är nyfiken på. Någon som är villig att dela med sig av sina upplevelser och som man kan ställa frågor till.
Lånetiden är max ca 20 min och det hela äger rum på Stadsbiblioteket. Ej hemlån.
Nu på lördag kan du träffa:

Katrin Kisswani, Läkare utan gränser.
Katrin är i grunden anestesisköterska. Under det senaste 1,5 året har hon arbetat inom akutpolen där hon åkt till akuta humanitära katastrofer; översvämning i Filippinerna, konflikt i Yemen jordbävning i Haiti, undernäring i Etiopien och mässlingsutbrotten i Malawi. Hur är det att arbeta i situationer och miljöer som vi knappt kan föreställa oss?

Malin Widerlöv, f.d. missbrukare och uteliggare.
Malin berättar om sina erfarenheter av att sakna ägodelar, väggar och en dörr att stänga om sig. Om att inte kunna tvätta – varken sig själv eller sina kläder, värma sig och sova tryggt.

Paul Seugling, Kock som brinner för Slow Food.
Alla har rätt att dela den dagliga njutningen som mat erbjuder och alla skulle kunna ta ett ansvar för att maten på tallriken är producerad på ett sätt som skyddar den biologiska mångfalden.

tisdag 25 oktober 2011

Pojkarna

I förra veckan meddelades vilka böcker som är noimnerade till årets Augustpris i de tre kategorierna "Årets svenska skönlitterära bok", "Årets svenska fackbok" och "Årets svenska barn- och ungdomsbok". Nominerad i den sistnämnda kategorin är Jessica Shiefauers Pojkarna.
Många blir avskräckta när de blir rekommenderade att läsa en ungdomsbok, men det är väldigt dumt att bli det för det finns otroligt många bra ungdomsböcker som kan läsas med stor behållning även av vuxna och detta är definitivt en sådan.

Boken handlar om tre flickor i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och hur de hanterar sin ångest för att tvingas bli vuxna och som flickor bli sexuellt trakasserade. På nätterna dricker de av en nektar som förvandlar dem till pojkar och de njuter av den frihet som detta innebär. Men vad händer när man känner att ens fantasiliv blir ens riktiga liv och att världen aldrig kommer att vara som den var förut? Boken är skriven på ett fantastiskt vackert, poetiskt språk som emellanåt står i skarp kontrast till det ibland våldsamma innehållet.

Det är en viktig bok som på ett mycket annorlunda sätt tar upp frågor om identitet, jämställdhet och könsroller och som man bär med sig länge efter det att boken är utläst.

Mina kollegor Lina och Magdalena har skrivit om boken på bibliotekets blogg för unga, CHRIB.


Vill du se vilka fler böcker som är nominerade till Augustpriset 2011 så läs här.

torsdag 20 oktober 2011

Film, film, film

Tim Burtons film ”Sweeney Todd” är baserad på en musikal med samma namn. I Burtons film spelar Johnny Depp barberaren vars hämndkänslor leder till att han skär halsarna av sina kunder. Mrs Lovetts (Helena Bonham Carter) pajbutik på bottenvåningen får ett uppsving i och med att Todds offer blir billiga råvaror…

Om du inte har sett den utmärkta engelska serien ”
Hemliga armén” så passa på och låna första säsongen (det finns ytterligare två). Den handlar om den belgiska organisationen Lifeline (Livlinan) som räddar nedskjutna brittiska flygare undan nazisterna och tillbaka till England under andra världskriget. Sammanlagt producerades det 42 avsnitt under åren 1977-79.

"
Shutter Island" är baserad på författaren Dennis Lehanes bok ”Patient 67”. Leonardo DiCaprio spelar kriminalkommissarie Teddy Daniels som blir skickad till en sluten mentalvårdsanstalt på Shutter Island. En kvinna som begått mord har rymt och Daniels uppgift är att försöka hitta henne. Med en orkan i antågande går undersökningen undan. Men i takt med att stormen eskalerar, trappas även misstankarna och mysterierna upp.

onsdag 19 oktober 2011

En biograf nära dig

De svenska biograferna har en lång och framgångsrik historia. Omkring 1896 hade man den första offentliga filmvisningen i Malmö, och de två äldsta biograferna i Sverige är Saga i Kalmar och Vingåkers Biograf i Vingåker som båda öppnade 1906 och dessutom fortfarande är i drift. Under slutet av 1950-talet hade Sverige Europarekordet vad gäller antalet biografer. 1956 hade svenska biografer 80 miljoner besök per år, men bara sju år senare hade besöken halverats vilket såklart var en effekt av att TV'n etablerade sig i det svenska folkhemmet. Under den här perioden pratar man om "biografdöden" i Sverige eftersom en biograf efter en annan var tvungen att lägga ner.

Sen mitten av 1990-talet och har biobesöken i Sverige legat stabilt på omkring 15 miljoner besök/år, vilket inte går att jämföra med tidigare delen av 1900-talet. Men enligt en undersökning som Svenska Filminstitutet gjorde 2007 tycker 83% procent av den svenska befolkningen att film är bäst på bio.

Jag är en av dem som älskar att gå på bio, särskilt på hösten när mörkret sluter sig omkring, men jag saknar den biokultur som finns ute i Europa. I somras när jag var i Amsterdam gick jag på bio på The Movies. En gammal biograf med en bar/cafédel där du kunde köpa en öl, sitta ner och samtala i en mysig miljö. Inte som de hysteriska biopalatsen i Sverige med gigantiska salonger där popcornen hoppar omkring, och där du stressat slussas ut och in från salongen. Samtalet om filmen efteråt få du ta någon annanstans.

Om du vill läsa mer om bio och film i Sverige:
Carina Sjöholm - Gå på bio
Kjell Furberg - Svenska biografer
Leif Furhammar - Filmen i Sverige

Se med dina inre öron

Den här veckan lånar vi ju ut spelfilmer gratis, bionalen till ära. Vill du ha musiken till en speciell film, passa på att låna den gratis av oss! Några skivor i samlingen är bland annat:

Absolute movie classics
Nick Cave: The road
Disneys bästa
I love Bollywood
Ennio Morricone: Movie Masterpieces
The Sopranos
The Star Wars Trilogy

Tom Waits: Francis Ford Coppola presents One from the heart

Själv går jag omkring och nynnar på Betongdjungelboken...



tisdag 18 oktober 2011

Koreansk dröm eller verklighet

Har ni sett ”Järn 3:an”? Klart ni har! Annars är det bara att låna denna oemotståndliga pärla i regi av Kim Ki-duk (som gav oss ”Livets hjul” 2003). I ”Järn 3:an” möter vi en ung man som fördriver dagarna i olika kvarter på sin MC. Han fäster reklamlappar på dörrhandtag och om lappen sitter kvar när han kommer mot kvällen, bryter han sig in. Men han beter sig inte som en vanlig inbrottstjuv. När han har lyssnat av telefonsvararen, som avslöjar att lägenhetsägarna är på semester (minns ni: dåtidens Facebook?), ser han sig omkring, ställer sig framför familjefotot och tar kort på sig själv tillsammans med familjen, äter av deras mat, duschar i deras badrum och sover i deras säng. Som tack tvättar han deras kläder för hand och lagar något som är trasigt hos dem. Men i ett av husen är han inte ensam. En ung, blåslagen kvinna följer i hans fotspår utan att ge sig till känna, istället betraktar hon hans förehavanden. När hennes make kommer tillbaka och fortsättare att slå, rymmer hon med MC-killen och en ordlös kärlekshistoria tar sin början. Delar av filmen befinner sig i ett tillstånd mellan dröm och verklighet, lite som bland andra Marie Hermanson skriver, fast ”Järn 3:an” är mer drömsk och poetisk (ta till exempel en funderare på hur den vackra omslagsbilden hänger ihop!). Jag fastnar ofta för det oväntade eller absurda, det som inte riktigt hänger ihop eller går att räkna ut, både när jag väljer böcker och film. I filmväg finns det gott om absurda eller verklighetsvrängande exempel. Varför inte se om ”Mulholland drive”, ”De misstänkta”, ”Adaptation” eller ”The Royal Tenenbaums” i veckan?

måndag 17 oktober 2011

Gratis film hela veckan!

Du har väl uppmärksammat att det är Bional i stan nästa helg, med möjlighet att se filmer som ”Norwegian wood”, ”Pangpangbröder” och ”Blue Valentine”? Du har säkert också lagt märke till att det är gratis att låna bibliotekets filmer under denna vecka. Så passa på att chansa på en film, överraska dig själv! Vi bjuder på flera filmtips under veckan på bloggen, i väntan på dem kan du kolla in årets utgivning , barn- så väl som vuxenfilm, via denna länk.

fredag 14 oktober 2011

Att få ihop

Jag var igår på en heldagskonferens som handlade om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF); om människor som har sådana och om hur man på ett bra sätt bemöter dessa personer. Sådana nedsättningar syftar bland annat på ADHD, autism och aspergers syndrom. En tanke som dröjde sig kvar hos mig efter konferensens slut var, att om jag och andra människor som inte har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kämpar med att få ihop livet med alla dess moment, krav och distraktioner som det moderna livet innebär, och dessutom tycker det är knepigt ibland - hur svårt är detta inte då för den som har någon form av NPF? Gunilla Gerland har skrivit flera böcker om framför allt autism och aspergers syndrom; du hittar dem såklart på biblioteket. Och på tal om att "få ihop livet" - vi gör det kanske inte direkt lätt för oss själva heller alltid. Råd inför helgen: koppla ned, koppla av, vila ut.

onsdag 12 oktober 2011

Säg ifrån



Ban Ki Moon, FNs generalsekreterare, är ju i Stockholm idag, så vad passar bättre än att diskutera de mänskliga rättigheterna?



Stephane Hessel, fransk motståndsman, född 1917 och en av initiativtagarna till FNs allmänna förklaring om de mänskliga rättigherna, har skrivit en text som på svenska heter Säg ifrån!


Den är för närvarande utgiven på 30 olika språk. Den svenska utgåvan har fyra olika förord, skrivna av bland andra Annika Norlin och Åsa Moberg samt efterord av den franska förläggaren, som berättar mer om Stephane Hessels liv och gärningar. Boken slutar med deklarationen om de mänskliga rättigheterna. En viktig påminnelse om vad som gör oss mänskliga även i dessa krisens yttersta tider.


Kapitlen heter sådant som Säg ifrån, Likgiltighet är den värsta inställningen, Icke-våld, en väg vi borde lära oss att följa och För ett fredligt uppror och slutar med orden:


"Att skapa innebär att göra motstånd"


Läs, fundera och agera!

tisdag 11 oktober 2011

Booker-priset 2011

Knappt har glädjeruset efter förra veckans tillkännagivande av vem som får årets Nobelpris i litteratur lagt sig förrän det är dags att börja spekulera om vem som får årets Bookerpris. Priset tilldelas den författare från Brittiska samväldet eller Irland som skrivit den bästa boken på engelska under året. Antalet möjliga kandidater är alltså något mer begränsat än när det gäller Nobelpriset.



De nominerade är:

Barnes, Julian: The Sense of an Ending

Birch, Carol: Jamrach's Menagerie

deWitt, Patrick: The Sisters Brothers

Edugyan, Esi: Half Blodd Blues

Kelman, Stephen: Pigeon English

Miller, A D: Snowdrops


Vem den lycklige vinnaren är meddelas den 18 oktober.

Samtliga titlar finns att reservera på biblioteket för den som vill bilda sig en egen uppfattning om rätt bok vann.


måndag 10 oktober 2011

En bok är en bok - eller?

På torsdag 13 oktober firar vi att Kristianstad bibliotek fyller 150 år med ett arrangemang där vi bjudit in till ett samtal om framtidens bok och bibliotek.



För vad är en bok? Så enkelt som frasen "En bok är en bok" påstår är det inte. Boken som format har förändrats drastiskt i samband med teknikens utveckling. Det var inte länge sedan ljudboken kom ut på marknaden, som istället för prasslande blad hade ljudfiler där du inte längre läste utan lyssnade på en bok - eller? I detta nu diskuteras det på kultursidor och i paneldebatter om e-boken, när ska den slå igenom - egentligen? Vad boken är, hur den ser ut, är inte längre så enkelt som att hänvisa till pappret som prasslar, omslaget, antalet sidor, tyngden i väskan. Helt plötsligt är det en app på din telefon - för då är det väl fortfarande en bok?

Många ser biblioteket som synonymt med böcker på hylla, alltså, den fysiska boken. Jag kan tycka att det vore mer rätt att säga att biblioteket innehåller en samling medier/berättelser/kunskaper där formatet också kan vara en ljudfil, elektronisk fil eller film. Och att biblioteket är mer än sin samling. Den fysiska boken är fortfarande central i ett bibliotek, den är ett instrument för läsning, och läsning är vad bibliotek mycket handlar om. Den fysiska boken är också en känsla, att bläddra, känna, lukta. I biblioteksböcker kan även föregående läsare lämnat spår efter sig i form av en kommentar i marginalen, en understrykning.

Ja, som ni förstår är ämnet intressant och på torsdag 13 oktober kl.19 fördjupar vi oss i det tillsammans med Kalle Magnusson från Ivrig förlag som gav ut den uppmärksammande boken Framtiden, verket som skulle förespråka totalt digitalisering men istället blev en skönlitterär dystopi om digitaliseringens framfart.
Kristina Lundblad, forskare i bokhistoria, ansvarig för projektet "Litteraturens gränssnitt", i vilket relationen mellan böcker, litteratur och läsning skall undersökas. I centrum står frågorna "Vad är böcker och vad gör de?"

Samtalet modereras av Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan.

Litterär stand up med Torbjörn Flygt

Imorgon, tisdagen den 11 oktober, kl. 19.15 har vi glädjen att presentera Malmöförfattaren Torbjörn Flygt på Åhus bibliotek. Då får vi höra honom berätta om den rykande färska romanen ”Outsider” i monologform, ett slags litterär stand up. I ”Outsider” återvänder författaren till Johan Kraft som var huvudperson i generationsromanen ”Underdog”, boken som även fick Augustpriset 2001. 70-tal har övergått i 80- och 90-tal. Malmös arbetarkvarter Borgmästargården har bytts ut mot ett korridorrum på Malmö Nation i Lund. Samtidigt som Sverige tar det sista klivet ur folkhemmet och in i ett mer individualistiskt samhälle, så tar Johan första stegen på sin klassresa. Vilsen är han och otrevliga val gör han, men som vanligt skildrar Flygt sin huvudperson med värme och humor. Språket startar i 110 km/h och accelererar sen. De halsbrytande meningarna utan någon punkt i sikte tar läsaren med på en radiobilsfärd, men där man slipper krockarna. Tidsmarkörerna är på plats: rasistiskt 30 november-demonstrerande i Lundagård, Ny Demokratis inträde i Riksdagen och den inte lika läskiga, men ändå för oss levande på 2000-talet totalt främmande, rätten gratinerad hawaiikassler! Johan ser tillbaka på sitt 20-åriga jag från 2010, när han är en medelålders, gift man med två barn. Detta berättargrepp tillåter huvudpersonen att sitta inne med facit i hand, både på det personliga planet men också när det gäller samhällsutvecklingen.

Varmt välkomna att lyssna på mer från Johan Krafts värld imorgon!

torsdag 6 oktober 2011


Varje gång någon frågar om boktips säger jag alltid samma böcker, vissa som jag läst för längesen, så längesen att jag glömt anledningen till varför, men ändå alltid nämner, för att det känns som om de aldrig nämns annars. Till exempel Malin Kiveläs Du eller aldrig (om snöflingor, ensamhet och hjärtan), Jonas Bruns Det amfibiska hjärtat (om zoologen T. som upptäcker en plansch föreställande en tvekönad varelse, halvt människa och halvt havsodjur) och Erlend Loe och Kim Hiorthøys kollageliknande Maria & José (om José som bor i Marias öra).

Men den här är,vad ska jag säga utan att det blir banalt, -
Nedstörtad ängel av Per Olov Enquist handlar i grund och botten om den obegripliga kärleken, till en död far, en mördare, ett minne, en deformerad människa och i det som blir kvar efter förlusten. Det är inte så många som förstår det stora i den här lilla romanen, men den innehåller så mycket mer än bara små ord om stora saker.

Jessica

ÄNTLIGEN!!

Bild: Ulla Montan


Jag tror att vi är många som har väntat på att Svenska Akademien äntligen ska överraska oss med det förväntade. Och i år gjorde de det. Tomas Tranströmer är väl det närmsta man kan komma att räknas som en folkkär nobelpristagare. Som akademiens motivering lyder:


"för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga".



Bläddrar i hans diktsamlingar. Som någon klokt sa på radion för en liten stund sen. Till Tranströmer behöver man egentligen inga ingångar. Man kan egentligen börja var som helst. Ur För levande och döda:



Den största fanatikern är den största tvivlaren. han vet

det inte.

Han är en pakt mellan två

där den ena skall vara synlig till hundra procent och den

andre osynlig

Vad jag avskyr uttrycket "till hundra procent"!



Och risken är väl att vi snart sliter ut vackra prosadikten Madrigal:



Jag ärvde en mörk skog dit jag sällan går. Men det kommer en dag när de döda och levande byter plats. Då sätter sig skogen i rörelse. Vi är inte utan hopp. De svåraste brotten förblir ouppklarade trots insats av många poliser. På samma sätt finns någonstans i våra liv en stor ouppklarad kärlek. Jag ärvde en mörk skog men idag går jag i en annan skog, den ljusa. Allt levande som sjunger slingrar viftar och kryper! Det är vår och luften är mycket stark. Jag har examen från glömskans universitet och är lika tomhänt som skjortan på tvättstrecket.



onsdag 5 oktober 2011

Nedräkning pågår

Bruce Beutler, Jules Hoffmann och Ralph Steinman: Medicinpriset för upptäckter rörande människans immunförsvar
Dan Shechtman: Kemipriset "för upptäckten av kvasikristaller"
Saul Perlmutter, Brian Schmidt och Adam Riess:Fysikpriset "för upptäckten av universums accelererande expansion genom observationer av avlägsna supernovor"

Vem vinner litteraturpriset i år?