fredag 28 oktober 2011
Proggiga barnböcker
Författaren gör ett bra jobb med att beskriva böckerna och placera in dem i ett tidsenligt sammanhang - och det är så himla roligt att läsa! För att inte tala om de ofta väldigt ”informativa” illustrationerna som är hämtade från barnböckerna. Är boken lika underhållande att läsa för någon som inte växte upp med denna typ av böcker? Det kan den säkert vara, men den främsta anledningen till att jag gillar Proggiga barnböcker är säkert igenkänningen och det nostalgiska inslaget.
Men förstod man som barn något av det, i många fall inte särskilt inlindade; budskapet? Tja: Jag har en hel del bilderböcker sparade från min barndom, böcker som jag nu läser ur för våra barn. Blev en dag varse att barnens far hade läst Den vita älgen Knut av Larserik Eriksson för dem. ”Den ja, den var ju så rolig!” mös jag för mig själv. ”Det var så kul när Knut åt bullar/gick lucia/sjöng rocklåtar (min pappa sjöng alltid ”She loves you” här, och – tro det eller ej- Beatlesfan blev jag) funderade jag vidare. Väldigt inspirerad letade jag upp boken och bläddrade igenom den, och nu när jag satt inne med förhandsinformation såg jag ju direkt: det är en ”proggig barnbok”! Det är inte meningen att man ska tycka det är roligt och knasigt med en vit älg som bor hos en människofamilj, utan man ska, tillsammans med Knut, uppröras över världens orättvisor och bli inspirerad att ge sig ut och sälla sig till närmsta demonstrationståg! Och så visar det sig såhär 30 år senare att det inte är alls det jag minns, utan snarare hur den vita älgen Knut såg ut som lucia.
Eller..? Det kanske bara är det jag TROR att jag minns...!
torsdag 27 oktober 2011
Låna en åsikt - låna en människa
Lånetiden är max ca 20 min och det hela äger rum på Stadsbiblioteket. Ej hemlån.
Nu på lördag kan du träffa:
Katrin Kisswani, Läkare utan gränser.
Katrin är i grunden anestesisköterska. Under det senaste 1,5 året har hon arbetat inom akutpolen där hon åkt till akuta humanitära katastrofer; översvämning i Filippinerna, konflikt i Yemen jordbävning i Haiti, undernäring i Etiopien och mässlingsutbrotten i Malawi. Hur är det att arbeta i situationer och miljöer som vi knappt kan föreställa oss?
Malin Widerlöv, f.d. missbrukare och uteliggare.
Malin berättar om sina erfarenheter av att sakna ägodelar, väggar och en dörr att stänga om sig. Om att inte kunna tvätta – varken sig själv eller sina kläder, värma sig och sova tryggt.
Paul Seugling, Kock som brinner för Slow Food.
Alla har rätt att dela den dagliga njutningen som mat erbjuder och alla skulle kunna ta ett ansvar för att maten på tallriken är producerad på ett sätt som skyddar den biologiska mångfalden.
tisdag 25 oktober 2011
Pojkarna
Många blir avskräckta när de blir rekommenderade att läsa en ungdomsbok, men det är väldigt dumt att bli det för det finns otroligt många bra ungdomsböcker som kan läsas med stor behållning även av vuxna och detta är definitivt en sådan.
torsdag 20 oktober 2011
Film, film, film
Om du inte har sett den utmärkta engelska serien ”Hemliga armén” så passa på och låna första säsongen (det finns ytterligare två). Den handlar om den belgiska organisationen Lifeline (Livlinan) som räddar nedskjutna brittiska flygare undan nazisterna och tillbaka till England under andra världskriget. Sammanlagt producerades det 42 avsnitt under åren 1977-79.
"Shutter Island" är baserad på författaren Dennis Lehanes bok ”Patient 67”. Leonardo DiCaprio spelar kriminalkommissarie Teddy Daniels som blir skickad till en sluten mentalvårdsanstalt på Shutter Island. En kvinna som begått mord har rymt och Daniels uppgift är att försöka hitta henne. Med en orkan i antågande går undersökningen undan. Men i takt med att stormen eskalerar, trappas även misstankarna och mysterierna upp.
onsdag 19 oktober 2011
En biograf nära dig
Sen mitten av 1990-talet och har biobesöken i Sverige legat stabilt på omkring 15 miljoner besök/år, vilket inte går att jämföra med tidigare delen av 1900-talet. Men enligt en undersökning som Svenska Filminstitutet gjorde 2007 tycker 83% procent av den svenska befolkningen att film är bäst på bio.
Jag är en av dem som älskar att gå på bio, särskilt på hösten när mörkret sluter sig omkring, men jag saknar den biokultur som finns ute i Europa. I somras när jag var i Amsterdam gick jag på bio på The Movies. En gammal biograf med en bar/cafédel där du kunde köpa en öl, sitta ner och samtala i en mysig miljö. Inte som de hysteriska biopalatsen i Sverige med gigantiska salonger där popcornen hoppar omkring, och där du stressat slussas ut och in från salongen. Samtalet om filmen efteråt få du ta någon annanstans.
Om du vill läsa mer om bio och film i Sverige:
Carina Sjöholm - Gå på bio
Kjell Furberg - Svenska biografer
Leif Furhammar - Filmen i Sverige
Se med dina inre öron
Absolute movie classics
Nick Cave: The road
Disneys bästa
I love Bollywood
Ennio Morricone: Movie Masterpieces
The Sopranos
The Star Wars Trilogy
Tom Waits: Francis Ford Coppola presents One from the heart
Själv går jag omkring och nynnar på Betongdjungelboken...
tisdag 18 oktober 2011
Koreansk dröm eller verklighet
måndag 17 oktober 2011
Gratis film hela veckan!
fredag 14 oktober 2011
Att få ihop
onsdag 12 oktober 2011
Säg ifrån
Ban Ki Moon, FNs generalsekreterare, är ju i Stockholm idag, så vad passar bättre än att diskutera de mänskliga rättigheterna?
Stephane Hessel, fransk motståndsman, född 1917 och en av initiativtagarna till FNs allmänna förklaring om de mänskliga rättigherna, har skrivit en text som på svenska heter Säg ifrån!
Den är för närvarande utgiven på 30 olika språk. Den svenska utgåvan har fyra olika förord, skrivna av bland andra Annika Norlin och Åsa Moberg samt efterord av den franska förläggaren, som berättar mer om Stephane Hessels liv och gärningar. Boken slutar med deklarationen om de mänskliga rättigheterna. En viktig påminnelse om vad som gör oss mänskliga även i dessa krisens yttersta tider.
Kapitlen heter sådant som Säg ifrån, Likgiltighet är den värsta inställningen, Icke-våld, en väg vi borde lära oss att följa och För ett fredligt uppror och slutar med orden:
"Att skapa innebär att göra motstånd"
Läs, fundera och agera!
tisdag 11 oktober 2011
Booker-priset 2011
måndag 10 oktober 2011
En bok är en bok - eller?
För vad är en bok? Så enkelt som frasen "En bok är en bok" påstår är det inte. Boken som format har förändrats drastiskt i samband med teknikens utveckling. Det var inte länge sedan ljudboken kom ut på marknaden, som istället för prasslande blad hade ljudfiler där du inte längre läste utan lyssnade på en bok - eller? I detta nu diskuteras det på kultursidor och i paneldebatter om e-boken, när ska den slå igenom - egentligen? Vad boken är, hur den ser ut, är inte längre så enkelt som att hänvisa till pappret som prasslar, omslaget, antalet sidor, tyngden i väskan. Helt plötsligt är det en app på din telefon - för då är det väl fortfarande en bok?
Många ser biblioteket som synonymt med böcker på hylla, alltså, den fysiska boken. Jag kan tycka att det vore mer rätt att säga att biblioteket innehåller en samling medier/berättelser/kunskaper där formatet också kan vara en ljudfil, elektronisk fil eller film. Och att biblioteket är mer än sin samling. Den fysiska boken är fortfarande central i ett bibliotek, den är ett instrument för läsning, och läsning är vad bibliotek mycket handlar om. Den fysiska boken är också en känsla, att bläddra, känna, lukta. I biblioteksböcker kan även föregående läsare lämnat spår efter sig i form av en kommentar i marginalen, en understrykning.
Ja, som ni förstår är ämnet intressant och på torsdag 13 oktober kl.19 fördjupar vi oss i det tillsammans med Kalle Magnusson från Ivrig förlag som gav ut den uppmärksammande boken Framtiden, verket som skulle förespråka totalt digitalisering men istället blev en skönlitterär dystopi om digitaliseringens framfart.
Kristina Lundblad, forskare i bokhistoria, ansvarig för projektet "Litteraturens gränssnitt", i vilket relationen mellan böcker, litteratur och läsning skall undersökas. I centrum står frågorna "Vad är böcker och vad gör de?"
Samtalet modereras av Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan.
Litterär stand up med Torbjörn Flygt
Varmt välkomna att lyssna på mer från Johan Krafts värld imorgon!
torsdag 6 oktober 2011
ÄNTLIGEN!!
"för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga".
onsdag 5 oktober 2011
Nedräkning pågår
Dan Shechtman: Kemipriset "för upptäckten av kvasikristaller"
Saul Perlmutter, Brian Schmidt och Adam Riess:Fysikpriset "för upptäckten av universums accelererande expansion genom observationer av avlägsna supernovor"
Vem vinner litteraturpriset i år?