torsdag 17 juni 2010

Jasper Fforde till Bokfestivalen


En ny och synnerligen besynnerlig bekantskap var för mig den engelske författaren Jasper Fforde eller ska man kanske säga kul, för det är han verkligen. Det är nästan omöjligt att genre bestämma hans böcker. Nu tycker jag man har gjort det lite lätt för sig när man placerar in honom i fantasyfacket, för det stämmer faktiskt inte alls. Det finns inga monster, det utspelar sig inte i en medeltida miljö, inga pojkar får magiska krafter. Jasper Fforde har istället tagit fasta på att vara uppslukat av någon jättebra bok och en önskan att träffa personerna i boken i verkligheten. I hans första bok Var är Jane Eyre? får Ffordes lite udda huvudfigur Torsdag Nesta (litteraturagent och krigsveteran) ta sig an mördaren och superskurken Hades. Han tar sig in i originalmanuskriptet till Jane Eyre och kidnappar Jane. Torsdag jagar efter och under jaktens gång får vi veta inte bara varför Jane Eyre slutar som den gör utan - bland mycket annat - hur det egentligen ligger till med ursprunget till Shakespeares alla pjäser och vem som uppfann bananen. I nästa bok Uppslukad blir Torsdag indragen i ett halsbrytande äventyr som inkluderar ett återfunnet manuskript av Shakespeare, en neandertalare i dubbelknäppt kostym, en resa genom jordens kärna och inte minst världens förestående undergång. Man kan inte riktigt få nog av Torsdag Nestas värld som är en sjövild och surrealistisk värld. Ffordes böcker om Torsdag Nesta är en av de märkligaste och mest underfundigt läsvärda deckarserier som finns. Bo Lundin skrev i SydSvenskan ”Det är en hisnande blandning av hårdkokt kvinnodeckare à la Sue Grafton, Alice i Underlandet, Monty Python, 1984 och Liftarens väg till galaxen, med ett eller annat stänk av Harry Potter, tidsresefiction, politisk satir och en stor dos absurd humor. ”
På svenska finns enbart dessa två böcker”, men deckarserien innehåller tre böcker till som inte har översatts ännu. För att röra till det ytterligare så planeras nästa bok om Torsdag Nesta att komma i mars 2011. Jasper Fforde har även skrivit två böcker i en serie vilken han kallar Nursery Crimes, dessa handlar om kommissarie Jack Spratt. Han har även gett ut något som han kallar Shades of gray, som består av 3 delar. I november kommer The Last Dragonslayer, som är hans första ungdomsbok. Jasper Fforde har en jättehäftig hemsida där man kan läsa om alla hans böcker och om hans, eller om det är hans fans, besynnerliga arrangemang, Fforde Fiesta.

Missa inte Jasper Fforde på bokfestivalen, jag tror att han kommer bjuda på något över det vanliga.


1 kommentar:

  1. Wow! Han kommer till Sverige! Helt fantastiskt. Då måste jag försöka ta mig till Bokfestivalen i September helt enkelt :) Tack för att du tipsade om det :)

    Jag har läst alla hans böcker på engelska, fantastiskt roliga och fyndiga. Rekommenderar verkligen att läsa på originalspråket, det är inte så svår engelska faktiskt.

    SvaraRadera