tisdag 5 maj 2015

Andra världskriget

I dagarna är det 70 år sedan andra världskriget tog slut. I en artikel i Svenska dagbladet uppges siffran av antalet döda till 25 miljoner stupade och saknade soldater, 30 miljoner massakrerade och mördade civila, vilket totalt är 55 miljoner döda. Räknar man även civila offer för svält och sjukdomar stiger antalet med ytterligare 20 miljoner döda. Det är svårt att ta till sig och förstå vidden av detta och även om man redan läst otaliga böcker, sett många filmer och hört ögonvittnen berätta är det ändå svårt att förstå och lämna det bakom sig. 


Här är några tips på böcker (och filmer) som utspelar sig i andra världskrigets skugga:

Loo: Tvillingsystrarna - Om tvillingsystrar som skiljs åt vid krigsutbrottet. Den ena växer upp i Nazityskland, den andra i Holland. De förlorar kontakten, men möts genom slumpens försorg på ålderns höst.

McEwan: Försoning - Trettonåriga Briony bevittnar en händelse mellan storasyster Cecilia Och barndomsvännen Robbie som förändrar deras liv. Robbie och Cecilia blir offer för Brionys fantasier som hela sitt resterande liv försöker sona den handling hon begår. (finns även som DVD)

Rosenfeld: Adams arv - I bokens första del får man lära känna Edward och ta del av hans barndom och uppväxt under 1980- och 90-talet. Av en slump hittar han sin morbror Adams dagbok. Adam bodde i samma hus i Berlin för 50 år tidigare och dagboken beskriver hur han, en jude, mitt under kriget och med falskt pass och identitet som en tysk arier begav sig till det ockuperade Polen för att leta efter sitt livs kärlek.  

Thor: Om inte nu så när - Ilse, Arnold och Paul är flyktingar i Sverige, på flykt från Tredje riket. Stig, Birger och Ingrid arbetar på socialstyrelsens utlänningsbyrå. De sex huvudpersonerna följs under några år före och efter krigsutbrottet och skildrar en inte så vacker del av Sveriges historia.

Waters: Nattvakten Utspelar sig under blitzen och åren närmast efter andra världskriget. Vi får följa tre kvinnor och en man som på olika sätt drabbas av
kriget. Deras öden vävs samman i berättelse om förbjuden kärlek, hjältemod och om vardagslivet som trots allt måste gå vidare. 

 Zusak: Boktjuven -  Skildring av liv och död i Tyskland under nazistregimen och andra världskriget. I centrum står flickan Liesel som när vi först möter henne 1939 är tio år. Av skäl som gradvis avslöjas placeras hon i ett fosterhem i utkanten av München. Liesels möten med böcker och upplevelsen av hur ord kan rädda liv utgör romanens röda tråd. (finns även som DVD)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar