torsdag 30 april 2015

En förlorad värld

'Här skulle man gräva ner en kruka full med guld', sa Sebastian. 'Jag skulle vilja gräva ner något dyrbart på varenda plats där jag har varit lycklig, och sedan, när jag har blivit gammal och ful och olycklig, kunde jag komma tillbaka och gräva upp det och minnas.'

I väntan på att Hans-Jacob Nilssons nyöversättning av Evelyn Waughs Brideshead Revisited ska dyka upp på biblioteket, kan man med fördel gräva fram den klassiska miniserien från 1981. En högkaratig romanfilmatisering, väl värd att återvända till.

En förlorad värld berättar om kapten Charles Ryder (Jeremy Irons) som under andra världskriget, tänker tillbaks på sin ungdomstid i Oxford och vänskapen med Sebastian Flyte (Anthony Andrews) och hans högadliga familj på slottet Brideshead.

Elva timmar av bitterljuv nostalgi, depraverat överklassliv, andlig nöd och allt annat som gör njutbar tv-underhållning. Nåja, serien är stundtals även väldigt rolig. För det borgar inte minst underbare John Gielgud i rollen som Ryders far, och personliga favoriten Nickolas Grace som excentriske studentkamraten Anthony Blanche. Den digra rollistan inkluderar även Stéphane Audran, Laurence Olivier, Diana Quick, Claire Bloom m. fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar