tisdag 18 november 2014

Kristina Sandberg

En av författarna som är nominerade till årets Augustpris är Kristina Sandberg. Hon är nominerad för den tredje delen i triologin om hemmafrun Maj som heter Liv till varje pris. Jag har nyligen läst första delen Att föda ett barn och håller på med den andra Sörja för de sina.
I den första delen är det 1938 och den 20-åriga Maj flyttar från Östersund till Örnsköldsvik för att jobba på ett café. Bakom sig lämnar hon sin familj som är fattig arbetarklass med en tuberkolossjuk mamma, sina vänner och den stora kärleken Erik, som hon känner sig djupt sviken av. Genom en arbetskamrat på caféet träffar hon den äldre, nyskilde fabrikören Tomas och ganska snart är hon gravid. Han är beredd att ta sitt ansvar och några månader innan förlossningen är hon unga fru Berglund ingift i en familj och miljö som hon känner sig helt främmande för, med en man hon inte känner och väntar ett barn hon inte vill ha.
Maj ställer väldigt stora krav på sig själv och vill eller kan inte be om hjälp av någon. Hon känner sig ensam och utelämnad i sin nya roll och gör allt för att passa in och vara till lags.
Boken är skriven i en lite annorlunda berättarstil helt utan dialog. Det är romanfigurens tankar i en oändlig medvetandeström som sköljs över en och först kändes det svårt att läsa, men efter ett tag går läsningen lätt och Majs öde engagerar mig mycket. Det är en instängd värld som beskrivs och en tid som skildras ur ett inte alldeles vanligt perspektiv nämligen hemmets med all dess städning, matlagning och barnpassning.
Onsdagen den 28 januari 2015 besöker Kristina Sandberg biblioteket i Kristianstad och berättar om sitt författarskap. I samband med detta arrangerar Stadsbiblioteket en bokcirkel där vi läser "Att föda ett barn". Mer info kommer, men vill du redan nu anmäla intresse för att delta i bokcirkeln hör av dig till biblioteket@kristianstad.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar