fredag 12 september 2014

Drakar i litteraturen

Just nu har vi en liten monterutställning med drakar i olika färger och storlekar på Stadsbiblioteket. Drakar är just nu ganska "heta" i framförallt den visuella populärkulturen men de har förekommit i våra skrivna och talade berättelser länge. Drakar ser vi t ex. i Game of Thrones, en tv-serie som bygger på George R. R. Martins fantasyserie Sagan om is och eld. I början av serien är drakarna utrotade men karaktären Daenerys Targaryen får tre drakägg i bröllopspresent. Drakarna blir under seriens gång hennes trumfkort, hennes stora kärlek men också en förbannelse. 




En annan anledning till drakarnas återkomst är filmatiseringen av J.R.R Tolkiens Bilbo - En hobbits äventyr. Boken är kaxigt nog uppdelad i alla fall tre filmer och andra filmen handlar till stor del om draken Smaug som vaktar sina juveler (som han har tagit från dvärgarna) i ett berg. Tolkien skrev om Smaug inspirerad av eposet Beowulf. Smaug är Tolkiens moralberättelse om girighet och förbannelse. 



Drakar förekommer i fantasy- och äventyrhistorierna. Men är också vanligt förekommande i barnlitteraturen. I böckerna och filmerna om Harry Potter lär vi känna drakraserna Ungersk taggsvans, Svensk kostnosig och Norsk ryddrake. I Cresida Cowell's böcker Draktränaren möter vi lite snällare drakar. Men i Astrid Lindgrens bok Bröderna Lejonhjärta är draken Katla en del av den onde Tengil's rike. Katlas eld dödar och förlamar människor. Och det är nog oftast den rollen som drakar i litteraturen får spela, något mörkt och hotfullt. Ibland utnyttjad av människan på grund av sin kraft. 



Läs mer om drakar i The Guardian här och testa dina kunskaper om drakar i litteraturen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar