måndag 3 december 2012

När Gud var en kanin

När du börjar läsa den här barndomsskildringen ska du börja med att lägga ifrån dig eventuella förställningar om olycklig barndom i trasig familj, och istället göra plats i ditt medvetande för kärlek och livsglädje. Jag tror nämligen att man njuter mer av den här boken då.

För den här boken är njutbar. Det är en underfundig och varm familjeberättelse där den röda tråden i berättelsen är det starka syskonbandet mellan Elly och Joe, ett band som under barndomen vävs samman av kärlek och hemligheter. De växer upp i England på 1970-talet i en - förvisso lite egen – men fullt funktionell familj där man faktiskt tycker om att tillbringa tid tillsammans. Då det i litteraturens värld tycks vara fullt av trasiga familjer känns detta som ett lite ovanligt grepp, och detta faktum i sig gör boken läsvärd. Trasigheten finns däremot utanför Ellys familj. Elly har en bästa vän, Jenny Penny. Att något inte står rätt till i hennes familj uppfattar Elly dunkelt på barns vis, men detta trängs för det mesta bort genom de båda flickornas lust till livet och leken och önskan att vara tillsammans.

Därför är det katastrofalt för Jenny Penny när Ellys föräldrar köper ett gammalt pensionat i Cornwall och bestämmer att familjen ska flytta dit.  Elly finner sig dock snabbt tillrätta, och hennes berättelse om den älskade brodern Joe och familjen, pensionatet med dess bohemiska gäster och Cornwalls magiska natur genomsyras av en självklar livsglädje som man senare känner igen hos Elly som vuxen. Men där tar boken en annan vändning och ett mörkare stråk blir synligt i berättelsen. Plötsligt dyker Jenny Penny upp igen, med större problem än förr. Och nu kan de båda vännerna inte hantera problemen genom att leka bort dem. Relationen mellan Elly och Joe är fortfarande speciell, trots att han flyttat till USA där han arbetar - han har sin arbetsplats i ett av World Trade Center- tornen i New York. Men så infaller 11 september 2001 när de båda tornen jämnas med marken i en terroristattack…

Detta är en härlig roman som rör sig i barndomens hemlighetsfulla landskap vars magiska skimmer dröjer sig kvar även i den vuxna Ellys medvetande. Mellan raderna förmedlas ett stråk av melankoli som blir en fin kontrast till Ellys oskuldsfulla barndomsröst. Det här är en bok som landar hos mig som ett varmt och ljust minne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar