torsdag 29 november 2012

Mord i jultid


Jag läser mycket deckare och det är alltid lika roligt när man hittar någon som sticker ut, som Louise Pennys "Nådastöt".

I den charmiga lilla kanadensiska byn Three Pines (som får mig att tänka på de små byarna i tv-serien "Morden i Midsomer") är det minusgrader och snön ligger djup. Det råder julfrid, det sjungs julsånger och pyntas så att hela byn glittrar i julbelysningen.

På annandagen, under den årliga curlingmatchen, faller en kvinna plötsligt ihop på isen. Hennes namn är CC de Poitiers, som nyinflyttad har hon redan hunnit reta gallfeber på alla i byn som anser att hon är självisk och elak. CC är död vid ankomsten till sjukhuset och rättsläkaren konstaterar att hon dog av en elektrisk stöt. Dödsfallet förvandlas till ett mord och hamnar hos kriminalkommissarie Gamache vid Montreals mordrotel.

Till en början ser det här mordet ut som det perfekta brottet, ingen har sett något och det finns varken ledtrådar eller motiv. Och hur kan någon bli dödad av en elstöt mitt ute på isen, det är ju nästan omöjligt att ta livet av någon med elektricitet numera, om man inte är guvernör i Texas. Men mördaren har varit galen nog för att försöka och skicklig nog för att lyckas. Samtidigt försöker Gamache också lösa ett mord på en äldre hemlös kvinna, där den enda ledtråden är en liten ask av trä som innehåller 5 bokstäver.

Trots att det här är en deckare där den naturliga ingrediensen är ond bråd död, så tycker jag att det är en trivsam berättelse. Här finns en helt underbar miljöskildring och ett par kapitel in i boken är jag helt yr av julstämning.

2 kommentarer:

  1. Låter mysigt med lite julinspirerad deckare.

    SvaraRadera
  2. Som ett sammanträffande - får man säga - har en vän till mig som bor i Texas precis rekommenderat Louise Penney. Och denna skulle passa bra just nu! Tack för tipset.

    SvaraRadera