torsdag 27 december 2012

Emoji, Brony & Memil

Två tecken på att ännu ett år håller på att ta slut: minderåriga avfyrar smällare utanför ditt fönster och Språkrådet kommer ut med sin nyordslista. Det senare något roligare än det andra!

Språkrådets nyordslista innehåller ord som tillkommit eller etaberat sig i det svenska språket under året. En jury väljer ut ord som säger något om samtiden och språkliga trender. Det kan vara nya tekniska ting, sjukdomar eller debatter.

Varje år brukar det vara roligt att kolla om det är något ord man själv känner igen och det blir extra kul om man har använt det själv. I år blev jag extra glad över dessa två ord: 

Bronys: vuxen man som älskar leksakshästarna My little pony och tv-serien Friendship is magic, som handlar om dessa. Första belägg: 2012.
Brony är en sammansättning av "brother" och "pony". En brony är en del av den äldre fanskaran som gillar "Friendship is magic".

Hanna Fahl skrev i juli en intressant artikel om pastellponnysarnas uppsving. Läs!

Emojis: [från japanskan via engelskan; sammansättning av (e) ’bild’ och 文字 (moji) ’tecken, bokstav’] Ökad användning av animerade symboler för att uttrycka känslor i elektronisk text.


Andra nyord var kramtjuv, köttrymden, läshund, memil, ogooglebar, queerpolska m.fl. Läs hela listan här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar