fredag 24 augusti 2012

Bushwick Book Club

Det var en ostadig kväll på Malmöfestivalen igår, regnskurar och kyligt kurande under träd och i busskurer med dagens tallrik. De flesta såg framemot kvällens konserter med Kapten Röd och Timbuktu. Själv passade det bra att traska in under hus och tak och vara oerhört kulturpretto i 2 timmar. Språka, en kulturarrangör i Malmö, anordnade för första gången Bushwick Book Club.

Konceptet är taget från USA där originalet finns i Brooklyn, New York. Arrangemanget går ut på att musiker och författare samverkar kring en och samma bok i form av en bokklubb. Musikerna skapar sedan egna verk med influenser från boken de läst inom sina egna musikgenrer och litterära genrer.


Verket som stod i centrum igår var Pär Engströms I parkerna i gläntan, vetskapen om atmosfären och hela arbetet med lyckan. Artisterna som uppträdde av Big Fox, Gaby and The Guns, Carl Johan Lundgren från Vit Päls och författaren Katarina Mazetti läste en novell inspirerad av boken.

En bit ifrån festivalstämningen utanför dök vi ner i Pär Engströms verk på olika håll och kanter (det måste vara en ära att få ha sin bok i ett sådant här sammanhang), det var underbart pretentiöst och ambitiöst från arrangörens sida, om något långt och lågmält.

Det uppskattas när det händer något nytt där boken och litteraturen står i centrum och jag ser framemot fortsättningen som kommer att vara på Babel (vilket jag tror passar bättre) i höst. Tänker definitivt läsa Drömbokhandeln av Laurence Cossé till den 17 oktober då den ska samtalas, eller nej - musiceras om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar