måndag 19 december 2011

När sagan tar slut

Dagens gästbloggare: Anna Hallengren, vinnare av Kristianstad bokfestivals novelltävling för unga 2011.

Det datum jag skriver om är inte dagens datum. Denna dag utspelade sig för mer eller mindre en månad sedan. Detta datum var den sextonde november. Ett datum som för många kanske var en helt vanlig onsdag. En dag sådär mitt i veckan, en dag när man som smått börjar längta till helgen, fast inget mer speciellt med det.

Men för mig var det speciellt. För det var det slutliga. Det var inte slutet på det som egentligen spelar någon roll för mig, men det var slutet för fortsättningarna. En väckarklocka om att allt tar slut.

Det som var speciellt med den dagen var nog i mångas ögon inget särskilt dramatiskt, jag själv överdriver när jag skriver om det. Men det var den sextonde november som den sista Harry Potter filmen kom ut på DVD och satte punkt för en magisk era som hållit mig i ett järngrepp sedan jag var så liten så jag inte ens kunde läsa böckerna själv.

Min kärlek till serien om Harry Potter uppstod för många år sedan. På den tiden då jag var en liten person som inte tänkte särskilt mycket på någonting egentligen. På den tiden läste min pappa för mig på kvällarna, och när vi läste Harry Potter tvingade jag honom att ligga och sträckläsa för mig.

Kärleken har egentligen inget med Harry Potter som karaktär att göra, det är världen jag alltid varit så imponerad av och beundrar oerhört. Alla dessa platser och saker med underbart finurliga namn, karaktärerna som avlöser varandra och allt detta magiska!

Tänk att kunna flyga på en kvast.

Tänk att ha en uggla som husdjur.

Tänk att kunna prata med ormar.

Tänk att kunna trolla.

Tänk att få se allt detta fantastiska.

Det är detta som är min dröm, en av de drömmar jag flyr till allt som oftast. För vem väntade inte lite i hemlighet på ett brev på sin elfte födelsedag?

Detta kommer alltid vara något speciellt för mig, för det finns inte så mycket som verkligen griper tag i en på det viset. Som får en att längta och törsta efter mer. Som får en att börja fundera ut egna historier och karaktärer som hör hemma i samma värld. Som får en att drömma.

Det är Harry Potter för mig.

1 kommentar: