torsdag 15 december 2011

Hemma bäst…

Dagens gästbloggare: Eva Berglund, turismstrateg Kristianstad kommun.

När jag som nittonåring gick ut humanistisk linje på Söderportskolan i Kristianstad var just Kristianstad den sista platsen i världen som jag skulle bosätta mig på.

Kanske ganska typiskt för många som växt upp i en medelstor stad och har siktet på världen därute. Vad som sedan hände handlade som så ofta om slumpen. En rejäl omväg om USA, Frankrike, Spanien och Jämtland förde mig tillbaka till födelsestaden. Orsaken var ett tio månaders vikariat på turistbyrån 1984. Jag fick förlängt.

Sedan dess har jag ägnat mig åt att försöka få andra människor att inse att det är just hit de ska komma om de vill njuta av natur, kultur, mat, shopping eller något av alla fantastiska evenemang som finns att besöka.

Det är en utmaning, inte tal om annat. Det känns ibland som om vi vore världens bäst bevarade hemlighet. Men när besökarna väl kommer hit blir de å andra sidan positivt överraskade.

Att nå ut med sin marknadsföring i dagens informationsbrus är inte lätt. Vi använder beprövade kanaler och försöker följa med i utvecklingen och provar nya vägar.

Den kanske viktigaste men också svåraste vägen att locka besökare till vår bygd är dock genom våra egna kommuninvånare. Inte sällan har vi sett dem komma inrusande på turistbyrån med något vilt i blicken ”Ge mig lite broschyrer om Österlen och Köpenhamn! Vi ska ha gäster och vi måste ha något att visa dem!” Symptomen är tydliga och enkla liksom diagnosen: Svåra fall av hemmablindhet.

Vi brukar lite försiktigt fråga vad de redan hunnit göra här hemmavid och kolla av ett par stycken som Humleslingan, Heliga Trefaldighets kyrka, Höge Väg, Linnérundan, Bokfestivalen, medeltida Åhus, Antik & Samlarmarknad, orgelkonserter, Filmmuseet, cykla banvall, Kjuge kull, Kristianstads Vattenrike, kustvandring, Regionmuseet, Tosteberga ängar, Åhus visfestival, Grönroos silversmedja, choklad- och vinägerprovning, Bäckaskogs slott,Konsthallen, Skördefest, örnsafari, jazzfestival, Blåherremölla kvarn, spökvandring, gårdsbutiker, renässansstaden Kristianstad, Hanöbuktens sandstränder, Forsakar, medeltida kyrkor, konsthantverkare, sommarteater, skulpturjakt, glassbåt, Kulturhuset Barbacka, skeppsbron i Åhus, badtunna, Absolut Betraktelse, bouldering på stenblock, matvandring, Musikaliska Strandhugg, golf, artillerimuseum, trandans, konstgallerier, fiske, elitseriehandboll, Nässelslingan, paddling, tobakslada, päregille, sandstränder, loppmarknad, Hjortslingan, flotte på Helge å, islandshästridning, krutbruk, allsvensk damfotboll, ålabodar, myggsafari,konstrunda, opteryx, körkonsert, vin & delikatesstur på cykel, Vångabacken, Beachhandboll. Här brukar de börja se lite trötta ut och vi ger dem såklart en broschyr om Österlen och en om Köpenhamn så att de har något att hitta på med sina gäster!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar