torsdag 15 september 2011

Naturfreaks

Igår avslöjade DN att den 34-åriga norrmannen Kristoffer Clausen som skrivit en bok om ett år i den norska vildmarken, i själva verket, under detta år, delvis bott på hotell i Sverige.
Detta faktum placerar Clausen i en lång och stolt tradition.
En av de första av litteraturens ädla vildar i litteraturen, Henry David Thoreau, bodde också på bekvämt avstånd från civilisationen, även om hans Skogsliv vid Walden ger sken av en man som dragit sig undan ute i vildmarken.
Sanningen om Thoreau var att den ensliga kojan som han bebodde fanns på bekvämt avstånd från föräldrarnas hus. När vildmarkslivet blev för påfrestande kunde han alltid gå hem och äta en bit, ta ett bad eller prata med sina vänner. Behövde han gå till tandläkaren så var det inte heller något problem.
Detta fråntar verkligen inte Skogsliv vid Walden något av dess litterära värde. Naturbetraktelserna har fortfarande samma charm, den milda civilisationskritiken samma giltighet och språket samma fräschör. Men man ska aldrig ta det som står mellan ett par bokryggar för någon absolut sanning. Litteratur är helt enkelt ofta bara lögn och förbannad dikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar