torsdag 14 juli 2011

Framtiden



Är Framtiden science-fiction i romanform? Är det ett kritiskt debattinlägg till civilisationen? En essä? Utgångspunkten för boken var från början tesen: Allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras. Den skulle handla om vad som hände när den analoga generationen mötte den digitala. Författaren Eric Schüldt ville skriva att digitalisering och webbnärvaro var det enda rätta, dit framtiden skulle och var tvungen att gå. Under arbetets gång började han tvivla på sin tes: "En dag hade han slutat att tro på att utvecklingen var helt och hållet sund". Han började istället skriva om sitt tvivel tillsammans med medieforskaren Jonas Andersson och resultatet blev boken Framtiden, en dystopisk berättelse om vad som skulle kunna hända om det digitala tog över helt, och stundtals träffar det mig mitt i verkligheten.

Du kanske också är en informations-junkie som jag? Som ständigt bevakar ditt informationsflöde på Facebook, Twitter, Bloggar, Rss m.m. Framtiden är boken är för dig. Som inte kan hålla dig ifrån. Du kommer förmodligen ifrågasätta ditt beteende när du har läst klart, kanske till och med införa informationsfria perioder (semestern kan vara ett bra tillfälle).

I boken skildras informationsflödet och den digitala världen som en Pyramid. Kontrasten och flykten från det skildras som Naturen. Mina populärkulturella referenser går direkt till filmen Man tänker sitt (därav musiken från filmen ovan). På samma sätt rör sig karaktärerna i filmen från den krampande och otäcka civilisationen till naturen där de får vila.

Efterordet till Framtiden innehåller gott om referenser och flera lästips om man vill fördjupa sig mer. Och diskussionen om innehållet förs just nu på flera bloggar, bland annat hos Rasmus Fleischer och Christopher Kullenberg.


Om du vill läsa boken med en gång gör du som jag och laddar ner den från Elib.
Eller så ställer du dig på kö på det nyligen beställda exemplaret till biblioteket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar