måndag 20 juni 2011

Curtis Sittenfeld

Curtis Sittenfeld är född 1975 i Cincinnatti, USA. Hon debuterade med ”I en klass för sig” som av New York Times utnämndes som en av 2005 års bästa böcker. Boken handlar om tonårstjejen Lee Fionas tillvaro under fyra år i en exklusiv internatmiljö. Sökandes efter sin identitet intar hon rollen som en ”outsider”, då hennes bakgrund och sociala tillhörighet inte riktigt stämmer överens med skolans övriga elever.
Min favorit av Curtis Sittenfeld är den underbara ”Mannen i mina drömmar”, en väldigt lättläst bok med feelgood-känsla men ändå genomsyrad av ett djup och dråplig humor. Första kapitlet utspelar sig 1991 då Hannah är 14 år, genom romanen får läsaren sedan göra nerdykningar i Hannahs liv och kärleksrelationer, vidare mot hennes universitetsstudier och sedan i n i vuxenlivet fram till 2005, då Hannah är 28 år.
Curtis Sittenfelds tredje och sist utgivna roman är ”Presidentens hustru” som är löst baserad på Laura Bushs liv, där vi får följa det första mötet och sedan äktenskapet mellan den tillbakadragne Alice Blackwell och den burduse Charlie Blackwell. Även denna bok gillar jag - det är någonting med Sittenfelds språk som verkligen tilltalar mig, vardagliga detaljer skildras med en oerhörd skärpa, inte sällan med humoristisk underton. Läs gärna Ann Heberleins länkade recension i Expressen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar