tisdag 21 juni 2011

Bumerang

I början på Tatiana de Rosnays bok Bumerang är Antoine och Mélanie är på väg hem till Paris efter en långhelg de tillbringat på sina barndomssomrars hotell vi Atlantkusten. Antoine har bjudit sin lillasyster dit för att fira hennes 40-årsdag. De har inte varit där på 36 år, sommaren innan deras mor hastigt gick bort 1973 blev den sista. Hotellet och omgivningarna är sig precis lika och många minnen väcks till liv. För första gången pratar syskonen på allvar om sin mor och börjar jämföra minnen från sin barndom. Hur var hon egentligen och varför finns inga minnessaker eller fotografier av henne sparade? De har båda upplevt att de aldrig egentligen har fått sörja sin mor och att deras far efter hennes död har slutit sig och aldrig släppt in dem känslomässigt i sitt liv. Nu sitter de i bilen nöjda med sin vistelse då Mélanie plötsligt säger att hon minns något, något viktigt som hände den där sommaren, något som har med deras mor att göra. Mer än så hinner hon inte säga innan bilen kraschar och olyckan är ett faktum. Antoine klarar sig så gott som utan en skråma, men för Mélanie är tillståndet allvarligt. Det blir en lång tid av rehabilitering för Mélanie och för Antoine präglas denna tid, förutom av oron för systern, av frågan vad var det Mélanie hade kommit ihåg? Finns det saker om deras mor och hennes död som de inte känner till? Lösningen på den spännande gåtan varvas med beskrivningar av Antoines liv i nutid, men också glimtar från hans uppväxt.


Jag älskar böcker där något i det förflutna uppdagas och som förändrar hela synen på vad som händer just nu och detta är verkligen en sådan bok!
Författaren har även skrivit Sarahs nyckel. Den har även blivit film och kommer att dyka upp i bibliotekets DVD-hylla under sommaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar