onsdag 5 januari 2011

Året som gick

Så här års hör det till traditionen att våra medier fylls av listor och krönikor av alla de möjliga slag som summerar året som gått. Det kan vara ganska intressant att ta del av dessa, men det som jag kan tycka är mest intressant är hur snabbt man glömmer bort vissa under året gångna händelser som för en tid sedan tycktes så viktiga. Att göra avtryck i vår samtid förefaller vara mycket lättare än att permanenta detta för framtiden. Jag tänker inte ge på mig på att presentera en egenhändigt ihopknåpad lista eller krönika här, men vill göra några utdrag från DN´s sammanställning Så var kulturåret 2010, här med fokus på bok, press och bibliotek:

- Den finska författaren Sofi Oksanen får Nordiska rådets litteraturpris 2010 för romanen Utrensning som utspelar sig i Estland.
- Högerextrema tidningen Nationell idag får presstöd på 2,3 miljoner. Detta utlyser en hård diskussion om vilka som ska få stöd. Senare under året presenterar regeringen en indragning av tidskriftsstödet. Protesterna mot detta växer. Oppositionen hävdar att syftet är politiskt och att det är de samhällsorienterade, intellektuella tidskrifterna som kommer att förlora på förslaget.
- 2010 års pressfrihetspris går till den colombianska journalisten Claudia Julieta Duque för att hon ”trots hot och förföljelse sökt och berättat sanningen om korruption och maktfullkomlighet i sitt hemland”.
- Stieg Larssons Millenniumtrilogi erövrar världen.
- Under september tilldrar sig som vanligt Bokmässan i Göteborg, denna gång med Afrikatema. Ett 70-tal författare och gäster från kontinenten bidrar till flera hundra programpunkter i den största temasatsningen någonsin.
- Mario Vargas Llosa heter den peruanske författare som tilldelas Nobelpriset i litteratur.
- Under årets sista månader var det stora samtalsämnet boken om kungen Carl XVI Gustaf : den ofrivillige monarken av författarna Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer. Kungens egen kommentar av boken blir till sist att det är dags att ”vända blad”.
- Karl Ove Knausgårds bok Min kamp blir väldigt uppmärksammad och författaren hyllad.
- Augustpriset för årets svenska skönlitterära bok går till Sigrid Combüchen för romanen Spill. Fackbokspriset får Yvonne Hirdman för Den röda grevinnan och barn- och ungdomsbokspriset ges till Jenny Jägerfeld för Här ligger jag och blöder. Det lilla Augustpriset tilldelasChrister El-Mochantaf för "Kalla hjärtans dag".
- Nacka säljer ut sina bibliotek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar