torsdag 18 november 2010

Dark Fantasy á la Stephen King

Jag har läst en hel del Stephen King under åren, men inte på ett tag så jag tog chansen nyligen att prova något nytt. Har Du inte läst King sedan Jurtjyrkogården och tror att han är en skräckförfattare har du missat mycket. Han har ett ganska brett register; men visst, hans berättelser är nästan alltid obehagliga.
Revolvermannen gavs ut första gången 1982 då författaren var 37 år gammal. Han hade börjat skriva på den redan vid 19 års ålder. Detta är första delen i serien om Det mörka tornet. Den sjunde – sista? – delen kom 2004, när författaren hade fyllt 57.
Boken kan möjligtvis klassificeras som ”dark fantasy” även om det är en förenkling. King berättar i förordet att han inspirerades av Tolkien, men kunde inte skriva i samma stil. Och först när han sett filmen: Den gode, den onde, den fule förstod han hur hans egen fantasy värld skulle se ut. Om du inte har sett filmen, är det en ”spaghetti western” i regi av Sergio Leone, del 3 i ”dollartrilogin ” från 1966.
I boken känner man snabbt igen huvudpersonen som liknar ”the man with no name” i filmen spelad av Clint Eastwood. Roland heter han i boken men kallas oftast endast för ”Revolvermannen” – ”the gunslinger”.
Tolkien är svårare att hitta i berättelsen. Men visst är han här, även om det kanske endast är vi som läst – och läst om – honom som hittar spåren.
I en framtida värld (?) eller en parallelvärld (?) är Revolvermannen på väg mot Det mörka tornet – och på jakt efter ”mannen i svart” som skall ge honom ledtråd för att hitta dit. Världen är öde – som efter ett kärnvapenkrig. Ni som har spelat Fallout 3 kommer att känna igen er. Men detta är inte Science Fiction – fast det finns SF element här. Och det är inte Skräck – fast det finns förskräckliga scener också. Här finns mycket lite humor men desto mera rädsla, svek och skuld.
Första delen är omskriven av King för att bättre passa in i hela serien. Den är följsamt översatt av John-Henri Holmberg. Boken rekommenderas till alla som tror de vet vad Stephen King går för. Och till alla Er som gillar vilda västern, ökenvandringar, mörker, hämnd och utvecklingsromaner. Ja, och viktoriansk poesi.


Skrivet av Michael.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar