onsdag 17 november 2010

Slutet för Potter


Så har första delen av sista delen i serien om Harry Potter premiär i veckan - Harry Potter och dödsrelikerna. Läs mer om filmen här.
Vi har alla böcker om, och kring, Harry Potter och hans magiska värld, de flesta även inlästa så du kan läsa dem med öronen om du vill.
JK Rowlings webbsajt hittar du här.
Saxat om böckerna ur Alex författarlexikon:
Böckerna om Harry utspelas på Hogwarts internatskola och är sju till antalet, en för varje år som Harry går på skolan. 1998 kom "Harry Potter och hemligheternas kammare" (Harry Potter and the Chamber of Secrets), och den följdes åren därpå av ytterligare två delar. Därefter dröjde det några år innan den femte boken "Harry Potter och Fenixorden" (Harry Potter and the Order of the Phoenix) utkom 2003.

Rowling har berättat att hon i samband med skrivandet av den fjärde boken hade orimliga tidskrav på sig själv och att det slutade med att hon kände sig fullständigt utbränd. Den sjätte boken,
"Harry Potter och halvblodsprinsen" (2005, Harry Potter and the Half-Blood Prince), följdes sommaren 2007 av den sjunde och avslutande delen med titeln "Harry Potter och Dödsrelikerna" (Harry Potter and the Deathly Hallows).

Böckerna kan beskrivas som en blandning mellan klassisk
fantasy - om kampen mellan det onda och det goda - och internatskoleskildring av typiskt brittiskt snitt. Här finns också inslag av den traditionella pusseldeckaren och utvecklingsromanen.

Den föräldralöse hjälten är trots sina magiska förmågor mänskligt ofullkomlig med fel och brister. Spänning och humor blandas, men serien blir något mörkare för varje del, då centrala personer i handlingen dör. Böckerna har en snarlik uppbyggnad. Harry tillbringar skolloven hemma hos fosterfamiljen och det är alltid med lättnad han lämnar dem när terminen åter börjar. Väl på Hogwarts inträffar obehagliga och oförklarliga händelser när Voldemort och hans onda hantlangare gör sina framstötar. Tillsammans med sina vänner och vapendragare Ron och Hermione lyckas Harry besegra de onda makterna. Men ondskan är inte slutgiltigt besegrad, och i den sista och sjunde delen ska den avgörande striden utkämpas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar