onsdag 20 oktober 2010

Att drunkna

Synonymer till drunkna: dränkas, dränka sig, dö i vatten, gå till botten, sjunka, förgås; förlora sig, gå förlorad, försjunka, försvinna. Följande tre böcker har alla huvudpersoner som på ett eller annat sätt, bildligt eller konkret, drunknar...

Therese Bohman: Den drunknade

Två systrar och ett hus vid en sjö. Samme man, ett spel i det tysta. Någon ser bara det hon vill se, och istället för att springa sin väg kommer hon tillbaka.

Saxat från baksidestexten:
"Mitt i den allra hetaste högsommaren åker Marina till Skåne för att hälsa på sin äldre syster Stella. Nu får Marina för första gången besöka Stellas nya hus och träffa hennes sambo, författaren Gabriel. Runt Marina, Gabriel och Stella tar ett lika lågmält som intensivt kammarspel form. I mitten av står de två systrarna, som på en gång är själsfränder och inte förmår nå varandra. Under de kvalmiga sommarveckorna blir Marina alltmer övertygad om att Stella inte är trygg i förhållandet. Det är något som hon vill berätta, men ingenting blir sagt. Men också Marina döljer någonting - den allt starkare attraktionen mellan henne och Gabriel."

Johannes Anyuru: Skulle jag dö under andra himlar

Att drunkna i kärleken, i sorgen efter de döda vännerna, i droger och stjärnklara nätter och flykt från sig själv. Att skapa och förlora. Att hitta en hamn. Saxat från AdLibris:

"Skulle jag dö under andra himlar följer Francis, en ung konstnär som haft stora framgångar men som fått allt svårare att uttrycka sig. Det är som om han bar på en välvande sorg inuti, bara ett hav av vinande sand. Han vill hela tiden vara någon annan, någon annanstans, i en annan stad. I Madrid träffar han Nina, som också är konstnär. Hon har något som Francis alltid har sökt, även om han inte kan sätta fingret på exakt vad det är."
Se Johannes Anyuru berätta om boken i ett videoklipp
här.

Inger Edelfeldt: Samtal med djävulen

Två kusiner på samma tåg, en urladdning, en katastrof. Eller det bästa som kunde hända?

"Asger och Paul är kusiner och föddes in i en sträng frikyrklig församling i början av femtiotalet. På varsitt sätt har de präglats av sin livsfientliga uppfostran. Asger gjorde tidigt uppror och blev utstött ur kyrkan på grund av sitt leverne och sin sexualitet. Paul stannade kvar och beklagar den frisinnade anda som numera råder i hans församling. Asger, nu nykter alkoholist och diakon, märker att Paul har något han vill bikta, och en trevande kontakt återupptas. Tveksamt inbjuder han den bekymrade kusinen till ett par dagars vistelse i familjens gamla sommarhus vid havet. Där ställs de stora frågorna om skuld, ondska, godhet och försoning på sin spets. Finns det situationer där förlåtelse är omöjlig? Vad är synd? Vad menar man när man kallar någon för djävulen? Och vad kan bli följden när vårt själsliv splittras i oförenligt svart och vitt, synd och renhet, godhet och ondska?"
Se ett videoklipp om boken här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar