torsdag 8 juli 2010

Strandläsning

Hur kul är det egentligen att ligga på en strand och steka sig? Undrar en som längtar ut till en strand att steka sig på. Astråkigt. Svettigt. Kladdigt. Fullt med sand. Små terrorister i form av andras ungar. Vatten som är för kallt, saft som är för varm och snart kommer algblomningen som ett brev på posten.

Naturligtvis finns det en räddning. Ta med en bra bok. Passar lika bra i hängmattan som på stranden. För egen del brukar sommaren alltid börja med en ambitiös boktrave med en massa måsten, läsa ikapp, läsa sånt som man tycker att man borde ha läst för länge sen. Några dagar in på semestern brukar den värsta pliktkänslan ha runnit av en. Då kan man gräva längst ner i högen och grabba tag i de roliga böckerna. Lustläsningen. Här tre tips med ren och skär lustlitteratur:

Georges Perec. Livet – en bruksanvisning Den enda bok man egentligen behöver ta med till den där öde ön. Språkekvilibristen Perec bygger en underfundig labyrint som består av ett otal olika historier som alla utgår från invånarna i ett stort hyreshus i Paris.

Fredrik Sjöberg. Flugfällan. Fredrik samlar bananflugor på Runnmarö och mediterar över allt från sin tillvaro som statist på Dramaten till hur man bygger de bästa flugfällorna. Oerhört rolig. I biblioteket hamnar boken på avdelningen entomologi, insekter, (Ugj).

Mario Vargas Llosa. Tant Julia och författaren. En av de roligaste böckerna jag läst. Historien om den stressade författaren Pedro Camacho i 50-talets Lima som håller igång ett halvdussin radiosåpor samtidigt. Han får allt svårt att hålla isär de olika intrigerna, personer från en såpa hamnar plötsligt i en annan. Allt iakttages av den unge journalisten Mario vars spirande romans med sin äldre tant Julia sakta utvecklas till en fullbordad skandal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar