torsdag 24 juni 2010

Nacka i Borrby

För en knapp vecka sen, den 18 juni, avtäcktes i Borrby en staty av en av landets stora fotbollslegender, Nacka Skoglund. I Stockholm finns redan en skulptur av liraren Nacka där han skruvar bollen upp i krysset. Den står på Katarina Bangatan på Söder där Nacka växte upp. Platsen kallas Nackas hörna. Varför Lennart Skoglund blev ”Nacka” med hela svenska folket är höljt i dunkel. Kanske var det något så trivialt som att pappa Skoglund var trädgårdsmästare i Nacka.
Anledningen till att han nu står staty även i Borrby, mitt på Österlen är emellertid glasklar:
1960 lyckades demonpromotorn Börje Lantz få det brasilianska topplaget Fluminense att komma till Borrby för att möta några lokala förmågor. Matchen skulle spelas på Borrby Idrottsplats och för att förstärka det skånska laget bad Lantz att Lennart ”Nacka” Skoglund skulle komma ner och hjälpa till.
Tyvärr blev han inte mycket till hjälp för skånepågarna. Några timmar innan matchen skulle blåsas igång kom ett telegram från Svenska fotbollsförbundet i vilket det framgick att Nacka inte fick spela med Österlenlaget. Förmodligen berodde detta på den tidens amatörbestämmelser.
Lantz, som var en påhittig man, löste dilemmat genom att ge Nacka en plats i Fluminense där man uppskattade förstärkningen. Motståndet för Österlenlaget blev nu övermäktigt.
Nacka spelade i 44 minuter varefter han ”skadad” bars av planen. Inne i omklädningsrummet hoppade han av båren med ett ”Hej då killar”. Han var nämligen på väg till Vimmerby Folkets Park där han skulle klacka enkronor i kavajfickan och sjunga ”Vi hänger med.”
Matchen slutade 4 – 1 till Brassarna.
Statyn blir förstås ett av sommarens givna utflyktsmål.
På biblioteket hittar du Nackas "memoarer" som han skrev när han var 26 år, En miljon för en klackspark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar