tisdag 15 juni 2010

Mördande trilogi

Regnar det nu igen? Vad sägs om att fördriva tiden med lite spänning tills solen kommer tillbaka. Rennie Airth har skrivit tre bra deckare som tar oss med till en tid när det varken fanns datorer eller mobiltelefoner och då gärningsmannaprofiler och DNA var okända begrepp.

Den första boken ”Mörkrets flod” börjar 1921 då England upplever den skönaste sommaren sedan kriget. På den annars så fridfulla landsbygden i Surrey blir familjen Fletcher och deras tjänstefolk brutalt mördade. Endast den femåriga dottern har överlevt, men hon är så chockad att hon inte kan berätta vad som har hänt. Kriminalkommissarie John Madden från Scotland Yard får hand om fallet som lokalpolisen vill rubricera som inbrottsförsök. Men Madden, med erfarenhet av krigets skyttegravar, tror att morden har begåtts av en psykopatisk krigsveteran som inte kommer att tveka att slå till igen.


Den andra boken ”Blodröd våg” utspelar sig 1932 och JohnMadden har slutat vid polisen och blivit lantbrukare. Tillsammans med sin hustru Helen och deras två barn lever han ett stillsamt liv på landet i Surrey. När den tolvåriga Alice Bridge försvinner blir Madden den som hittar hennes svårt sargade lik. När ytterligare en flicka mördas kan han inte låta bli att delta i jakten på den skyldige. En utländsk bil har setts i närheten av de olika brotten och spåren leder till Tyskland där nazismen är på frammarsch.

I "Vinterdöd",som avslutar trilogin, är andra världskriget inne i sitt slutskede. Det är november 1944, ransoneringarna tär på folket och polisen är hopplöst underbemannad. London bombas av de fruktade V1 och V2-missilerna. På en mörklagd gata mördas en polsk flicka till synes meningslöst. Det visar sig att den unga flickan arbetade på John Maddens gård och tyngd av samvetskval bestämmer han sig för att hjälpa sina gamla kollegor. Mordet följs av flera, det är en mördare som inte vill lämna kvar några vittnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar