måndag 17 maj 2010

The National

Det amerikanska indiebandet The National har hållit på ett tag nu och har utvecklats med varje nytt album. Det stora genombrottet kom för tre år sedan med den rätt magnifika "Boxer". Nu är femte albumet här och det är en naturlig fortsättning på den inslagna vägen, bara ännu mer drömskt och melankoliskt. Soundet är stort och mäktigt, låtarna rör sig framåt i maklig takt och sångaren Matt Berningers dova och mörka röst låter så sorgsen, så sorgsen. Låttitlar som "Terrible Love" och "Afraid of Everyone" talar väl sitt tydliga språk.
Det är omöjligt att inte jämföra med brittiska Tindersticks, även om det faktiskt är lite mer fart över The National. Så har man ju också en fantastisk trummis som tillåts banka loss lite här och där. En väldigt egen stil har han också vilket tillsammans med Berningers säregna stämma gör att man genast känner igen gruppen. Det är kanske lite tidigt att utropa det som det mästerverk vi har gått och väntat på. Det vill nog till några genomlyssningar ytterligare, men det är å andra sidan en platta som man gärna har på repeat.
Vi kan också erbjuda "Boxer" till utlån, kanske ändå strået vassare. Dessutom har vi närapå allt som Tindersticks någonsin har spelat in. Tillräckligt för att vältra sig i vemod i veckor framöver.
Klicka på rubriken ovan och lyssna på några smakprov från både "High Violet" och "Boxer".

2 kommentarer:

  1. Mycket bra recension. Själv tycker jag nog att detta är bästa skivan hitills, men det kan ju vara just nu man tycker det. Jag tycker att andra halvan av skivan är mycket bättre än första, lite udda att det är på det hållet..

    SvaraRadera
  2. Wohoo! Kul att du fortsätter här Ulf, ser fram emot massa bra musiktips!

    /Roger

    SvaraRadera