torsdag 27 maj 2010

Eduardo Galeano

Årets Stig Dagermanpris tilldelas den uruguayanska författaren Eduardo Galeano, ett lika överraskande som glädjande beslut. Galeano är mest känd för den brett upplagda Latinamerikas öppna ådror som inte är en roman utan en historisk genomgång av kolonialismen, från de allra första conquistadorerna till våra dagar. Måltavlan för Galeanos kritik är, liksom flera andra marxistiska historikers (ex. Eric Hobsbawn, Franz Fanon), den systematiska utplundringen av den Sydamerikanska kontinentens naturtillgångar. En plundring som han anser lade grunden till Västerlandets välstånd och som även skapade enorma privata förmögenheter i USA och Europa.
Boken kom ut på spanska första gången 1971 och har sedan dess tryckts i oräkneliga upplagor och översatts till ett stort antal språk.

Författaren själv var tvungen att fly från Uruguay efter militärkuppen 1973. Han tog sig till grannlandet Argentina och några år senare var det dags att fly igen då militären tog makten även där i en blodig kupp 1976. Galeano levde i exil i Spanien fram till 1985 då han återvände till Montevideo, Uruguay.
Han har hela tiden varit produktiv och utifrån ett vänsterperspektiv skildrat en värld som gått över styr, exempelvis i den senast översatt Bakvända världen (2003) där han med oförtröttlig energi ställer frågor om världens tillstånd. Om stort och smått och inte sällan med en stor dos humor:

Älskade Franciskus av Assis myggen också?

Om kommunikationstekniken blir mer och mer avancerad, hur kan det då komma sig att människor kommunicerar mindre och mindre med varandra?

Hur kan tio personer ha en sammanlagd förmögenhet som motsvarar värdet av femtio länders BNP?

Om första Mosebok hade skrivits av Eva, hur hade då mänsklighetens första kärleksnatt skildrats?

Här finns även följande betraktelse:

”I städer som Los Angeles, Saõ Paolo och Buenos Aires går de rika till plastkirurgen som andra går till tandläkaren. Efter ett antal år och operationer liknar alla varandra. Männen ser ut som mumier utan rynkor och kvinnorna har förvandlats till kopior av Draculas fästmö. Alla verkar ha svår att prata och när de blinkar rör sig naveln.”

Den 19 april förra året fick President Obama Galeanos Latinamerikas öppna ådror i present av Venezuelas president Hugo Chavez.
Stig Dagermanprisets jury har vid två tidigare tillfällen lyckats pricka in årets kommande nobelpristagare i litteratur. Sannolikheten är inte så stor att det blir så även i år, men när det gäller nobelpriset är osvuret bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar