torsdag 29 april 2010

Under vulkanen


Den senaste tiden är vi många som har blivit påminda om vulkaners nyckfulla inverkan på våra liv. I någon bemärkelse befinner vi oss alla Under vulkanen. Vilket också är titeln på Malcolm Lowrys stora roman från 1947. Som inte alls handlar om vulkaner men väl om en man som befinner sig under ett stort inre tryck.
Den yttre handlingen i den drygt 400 sidor långa romanen låter sig beskrivas med några få meningar. Tidigt på morgonen den 1 november 1938 (dia de los muertos) sitter den engelska konsuln Geoffrey Firmin på en bar i Quauhnahuae, Mexiko, och dricker frukost. Plötsligt stiger hans sedan ett år förlupna hustru Yvonne, som bara är en av anledningarna till att han dricker, in på baren. Tillsammans med konsulns halvbror Hugh gör de en bussutflykt till grannbyn för att fira de dödas dag. På vägen dit blir de vittne till ett mord på en indian. De tittar på en tjurfäktning, kommer ifrån varandra och sent på kvällen söker sig Firmin till en av de sunkigaste av Mexikos alla syltor där han blir mördad av en gangster.

Precis som hos Joyce är handlingen av underordnad betydelse, utan snarare en förevändning för att fördjupa skildringen av sinnestillståndet hos en man som kommit till vägs ände. Lowry påstod själv att han aldrig hade läst James Joyce, men han var inte alltid något sanningsvittne.
Handlingens förströdda karaktär accentuerar det slumpmässiga och nyckfulla hos den inbitne alkoholisten vars primära fråga ständigt är: var finns nästa glas?
Lowry beskriver med det självupplevdas insikt hur central denna fråga är för konsuln, vilka beräkningar han gör över doseringen i det egna alkoholintag och tidsrymden till nästa tänkbara kritiska punkt när han obetingat behöver påfyllning. En del av konsulns medvetande är ständigt sysselsatt med dessa kalkyler. Detta gör Under vulkanen till en av de allra bästa skildringar av alkoholism i världslitteraturen, även om Lowry själv ihärdigt förnekade att det överhuvudtaget skulle vara ett av bokens motiv.

John Huston gjorde en mycket sevärd filmatisering 1984 av romanen med Albert Finney och Jacqueline Bisset i huvudrollerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar